Pedagógusok: Visszautasítják Gulyás Gergely kijelentését a szakszervezetek

pedagógus tüntetés
Alfahír/Verebes Károly

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón úgy fogalmazott örül, hogy miután a szakszervezetek a baloldal mellett vettek részt a választási kampányban, most a választás eredményével megbarátkozva tárgyalni tudnak a kabinettel.

A PSZ közleményében emlékeztetni kívánja a minisztert a következő tényekre:

1. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alkotta sztrájkbizottság tavasszal egyértelművé tette: éppen a parlamenti választások miatt függesztette fel a határozatlan idejű sztrájkot április elsejétől.

A választási kampányban a PSZ nem vett részt.

2. A sztrájkbizottság azt is egyértelművé tette: azért is függesztette fel a sztrájkot, mert ügyvezető kormánnyal nem volt lehetőség a tárgyalások folytatására. Kijelentette: a sztrájkbizottsági tárgyalásokat a választás után megalakuló új kormánnyal folytatja, legyen az politikailag bármilyen összetételű. 

Miután megalakult az ötödik Orbán-kormány, 2022. május 24-én a sztrájkbizottság elküldte a tárgyalások folytatását kezdeményező levelet a miniszterelnöknek. Válasz még nem érkezett.

3. A rendszerváltozás óta példátlan méretű és időtartamú sztrájkot a 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány idézte elő: nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy uniós szinten a magyar pedagógusok fizetése a legalacsonyabb, alig több mint fele a hazai bruttó diplomás átlagbérnek (csupán bruttó 400 ezer forint), aminek következménye a pályaelhagyás, továbbá, hogy a fiataloknak nem vonzó a pálya.

Mára több tízezer (nem vicc!) pedagógus hiányzik az oktatásból. A sztrájkbizottsági tárgyalások tavaly ősz óta folytak eredménytelenül, mert a kormányban nem volt meg a szándék az oktatásban dolgozók problémáinak megoldására. 2022 tavaszára nem maradt a dolgozók kezében más eszköz, mint a sztrájk.

4. A Pedagógusok Szakszervezete felszólítja a kormányt, hogy az oktatásban dolgozók béremelésére még a parlamenti választás előtt tett ígéretét mielőbb tartsa be!

5. A Pedagógusok Szakszervezete elvárja Gulyás Gergely minisztertől, hogy kérjen bocsánatot azoktól az oktatásban dolgozóktól, akik éppen a jobboldalra szavaztak.

Minden bizonnyal voltak ilyenek

- teszik hozzá a PSZ közleményének megfogalmazói.