A kormány szerint a magyar emberek érdeke az ázsiai vendégmunkások importálása

A kormány szerint a magyar emberek érdeke az ázsiai vendégmunkások importálása

A Parlamentben Z. Kárpát Dániel arról interpellálta Magyar Levente miniszterhelyettest, hogy átképzés és más állami segítség helyett a kormány miért hoz be százezrével ázsiai vendégmunkásokat. A Jobbik képviselője felidézte, hogy 

a Fidesz korábban azt hangoztatta, hogy hazánk számára a kívülről érkező munkaerő betelepítése nem jelenthet megoldást. semmilyen társadalmi, szociális, vagy gazdasági problémákra.

Ezért is nevezte Z. Kárpát Dániel érthetetlennek, hogy a kormány tavaly egy olyan törvényt hagyott jóvá, amely nyomán kilenc országgal, köztük harmadik világbeli országokkal kötöttek együttműködési megállapodást a „szervezett munkaerőimport megkönnyítése érdekében”.

Ide sorolta Indonéziát, Kazahsztánt. a Fülöp-szigeteket, Mongóliát és Vietnámot.

Egy idén elfogadott saláta törvénnyel pedig még szélesebbre tárják a vendégmunkások előtt a kapukat, ami azért nagyon durva, mert a mellékletben azt is látjuk, hogy milyen állásokra akarnak embereket hozni Vietnámból. Az asztalosoktól kezdve az éttermi feldolgozó, húsfeldolgozó, de ugyanúgy informatikust is

- tette hozzá. Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke szerint ezek alapján, már a Fidesz-KDNP sem tagadhatja le. hogy százezer fölé nőtt a vendégmunkások száma Magyarországon.

A Jobbik képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány ezekkel az intézkedésekkel, azt jelzi, hogy nincs tervük a kényszerből külföldre menekültek visszahozására és egyben magukra hagyták a hazai munkavállalókat is.

Szervezetten, tömegeket importálnának a harmadik világból Magyarországra, de miért nem nyújtanak segítséget például ingyenes átképzés formájában, annak a százezer - nem zsákfaluba szorult inaktívnak -, hanem munkakereső magyar embernek, aki kicsúszott már mindeféle állami segítségből Európa legszűkmarkúbb ellátási rendszeréből

- hangsúlyozta a Jobbik felszólalója.

Magyar Levente miniszterhelyettes szerint azért van szükség a vendégmunkásokra, mert hazánkban teljes a foglalkoztatottság és a betöltetlen álláshelyeket így lehet betölteni. Ezt külföldi példákkal próbálta alátámasztani.

Gazdasági növekedés csak akkor van, ha be vannak töltve a munkahelyek. Ezt szolgája ez az intézkedés a magyar emberek érdekében

- zárta válaszát a miniszterhelyettes.

Z. Kárpát Dániel nem fogadta el Magyar Levente válaszát. Azt hangsúlyozta, hogy ha valóban ez lenne a magyar emberek érdeke, akkor motivációkkal próbálnák hazacsábítani azokat, akik kényszerből dolgoznak külföldön.