Karácsony Gergely vizet küld Solymárra és Szentendrére

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Béli Balázs

Budapest segít a vízellátási problémákkal küzdő Solymárnak és Szentendrének: a főváros cégei egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátottak a két település rendelkezésére - jelentette be a főpolgármester a közösségi oldalán csütörtökön.

A fideszes politikust nem érdekli a történelmi aszály, a klímaválság, ő vizet akar

Sajátos, ahogy a több mint 12 éve regnáló állampárt politikusa szembesül a klímaválság hatásaival: jelesül Menczer Tamás dühöng amiatt, mert a választókerületében található Solymáron nincs víz. Még tegnap számoltunk be arról, hogy a hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen; a vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt.

Karácsony Gergely azt írta, a kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítséget kérte. A két, öt köbméteres lajtos kocsi mellett a Budapesti Közművek két hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra,

"a klímakatasztrófa küszöbén sokkal jobban kell értékelnünk olyan, eddig alapvetésként tekintett dolgokat, mint a tiszta vizet a csapból".

A víz hatalmas érték és Budapestnek óriási szerencséje van azzal, hogy európai összehasonlításban is jó minőségű és biztos vízellátása van, ami a természeti adottságok mellett a több mint 150 éves Fővárosi Vízművek kiváló szakmai csapatának is köszönhető - jegyezte meg.

A főpolgármester szerint "az sem véletlen, hogy a baj először a túlzsúfolt agglomerációs településeken jelentkezik", az ottani hálózatot ugyanis nem ekkora terhelésre szabták.

Karácsony Gergely írt arról is, a magyar víziközműrendszer "borzasztóan rossz állapotú", van olyan város, ahol az ivóvíz közel fele egyszerűen eltűnik a talajban, a kormány pedig nem segíti a fejlesztéseket, hanem különadóval sújtja a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatókat.

"Ennek ellenére nem hagyjuk magára azt, aki bajban van. Budapest erős városként, erős közösségként megteszi, amit tud: segítünk, ahogy tudunk az agglomerációs településeken!"

- írta bejegyzésében a főpolgármester.

Frissítés: Lesz operatív törzs

Ötfős operatív törzset működtet a katasztrófavédelem szerdától az érintett Pest megyei településeken a lakossági vezetékes ivóvíz-szolgáltatás kimaradásának pótlása érdekében - közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint mindezt a katasztrófavédelem a hatályos szabályzókban rögzített kötelezettségeit meghaladóan teszi.

Azt írták: a katasztrófavédelem helyzetfelmérése szerint a településeken a hőség miatt megnövekedett ivóvízigény mellett jelentős mértékű túlfogyasztás tapasztalható. Ezt a többi között a kerti medencék feltöltése, az automata kerti locsolórendszerek használata okozza, a közszolgáltatónak pedig a kiesés pótlására tett intézkedései nem voltak elégségesek.

A Belügyminisztérium közlése szerint az operatív törzs egyeztetett az érintett települések polgármestereivel és felmérték a kialakult helyzetet. Áttekintették az ivóvízpótlásra rendelkezésre álló és a további bevonható eszközöket a víziközmű-szolgáltatók megkeresésével. Megkeresték a fővárosi közszolgáltatókat is megfelelő kapacitású vízszállító biztosítása érdekében.

Az ellátás folyamatosságát folyamatosan monitorozza a törzs, és ha a szolgáltatás kimarad vagy akadályozott, akkor intézkedést kezdeményeznek. Intézkedtek a közszolgáltatói ivóvízmedencék feltöltéséről is, továbbá szervezik és koordinálják az ivóvízpótlás biztosítását.

Emellett valamennyi katasztrófavédelmi igazgatóság számára felkészülési feladatokat határoznak meg arra az esetre, ha hasonló szolgáltatáskiesés történne az ország más részén.

A tárca beszámolt arról is, hogy Solymáron 11, Pilisborosjenőn 3, Szentendrén 2 járművet vettek igénybe a lakosság ivóvízellátására. A tartályok utántöltését folyamatosan végzik és intézkedtek a gépjárművezetők váltásáról is.

Pilisvörösvár, Pilisszántó, Csobánka, Budakalász, Pomáz, Üröm településeken a szolgáltatásban ingadozás tapasztalható, ezért megfelelő számú lajtos kocsit tartanak készenlétben, valamint további tartalék lajtos kocsikat biztosítanak a Pest megyei szolgáltatóknál - áll a közleményben.