A megszorítások miatt egyre több város mondja le a tűzijátékot, a kormány nem spórolna ezen

A megszorítások miatt egyre több város mondja le a tűzijátékot, a kormány nem spórolna ezen

A kormány a gazdasági megszorítások ellenére is ragaszkodik az augusztus 20-i központi tűzijátékhoz, ugyanakkor egyre több vidéki város dönt úgy, hogy inkább megspórolná az erre szánt közpénzt.

Az Index szerint eddig Miskolc, Ózd, Pásztó, Pécs, Salgótarján, Siófok, Solt, Sümeg, Szentes, Székesfehérvár, Szombathely, Tapolca esetében tűnik biztosnak a csendes ünneplés, noha rámutatnak, ezek között van olyan település is, ahol korábban sem éltek a lehetőséggel.

Miskolcon Veres Pál polgármester például azzal indokolta a tűzijáték lefújását, hogy

„A mai kiszámíthatatlan helyzetben tűzijátékra költeni védhetetlen és felelőtlen pazarlás lenne. Az erre szánt pénzeket inkább olyan feladatokra költjük, amelyek ebben a rendkívül nehéz helyzetben valóban a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják”.

Ismert: országszerte folyamatosak a tüntetések a kedvezményes, katás adózás lényegi felszámolása miatt, miközben a kormány meglépte azt is, amivel a választási kampányban folyamatosan az ellenzék ellen hangolt: jelentősen szűkítette a rezsicsökkentés intézményét.

Ám sem ezek, sem a bedőlt forintárfolyam és a rég nem látott mértékű infláció nem adott elég okot a kormánynak arra, hogy szerényebbre fogja az ünneplést: csak rakétákra 1,65 milliárd forintot költenek, és erre jöhet még a lebonyolítás díja.

A Jobbik a tűzijátékra szánt pénzt inkább a téli fűtéstámogatásokra fordítaná, például áfamentessé téve a tűzifát: