Újabb három gabonaszállító hajó indult el ukrán kikötőkből, 57 ezer tonna kukoricát visznek

Újabb három gabonaszállító hajó indult el ukrán kikötőkből, 57 ezer tonna kukoricát visznek

Péntek hajnalban újabb három gabonaszállító hajó indult el a Fekete-tenger parti Odessza és a szomszédos Csornomorszk kikötőjéből - jelentette be Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter a Telegram-csatornáján.

A hajók 57 ezer tonna kukoricát szállítanak, először Isztambulban állnak meg átvizsgálásra, majd Nagy-Britannia és Írország felé viszik tovább rakományukat.

Több hónapos blokád után hétfőn hagyta el Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó 26 ezer tonna kukoricával. A Razoni nevű hajó másnap érkezett Isztambulba ellenőrzésre, majd onnan folytatta útját a libanoni Tripoli felé.

Az ukrán vezérkar péntek reggeli jelentése szerint az orosz csapatok átfogó hadműveletet indítottak a kelet-ukrajnai Donyeck régiójában Bahmut és Avdiivka irányában azzal a céllal, hogy átcsoportosítsák erőiket egy Szoledar elleni támadáshoz.

Szoledar és Bahmut azon a védelmi vonalon fekszik, amelyet Szlovjanszktól és Kramatorszktól keletre alakítottak ki. A szélesebb Donbasz régióban ez az utolsó terület, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll.