Rekordközeli eső okozott árvizet a világ egyik legszárazabb helyén, a Halál-völgyben

Rekordközeli eső okozott árvizet a világ egyik legszárazabb helyén, a Halál-völgyben

Közel ezren rekedtek a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban, miután azonnal le kellett zárni azt az extrém időjárás miatt.

A pénteki rekordközeli esőzés okozta villámárvíz miatt közel ezer ember rekedt a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban, amelyet azonnal le kellett zárni.

A Föld egyik legforróbb, legszárazabb helyén a látogatók és a nemzeti park munkatársainak mintegy 60 autóját temette be a néhol egyméteres törmelék és uszadék a nemzeti park központjánál álló történelmi luxusszállodánál, a forrásokban gazdag Furnace Creek településen, a nevadai határ közelében - közölte a parkőrség szombaton.

A villámárvizek szemetestárolókat löktek parkoló autóknak, illetve gépkocsikat egymásnak, és az árvíz több létesítményt, hotelszobát és irodát is elárasztott.

Sérülésekről nem érkezett jelentés, azonban

csaknem ezer ember, azaz mintegy ötszáz látogató és a park ugyanennyi munkatársa rekedt a nemzeti park területén,

mivel minden ki- és bevezető utat lezártak a parkőrség közleménye szerint.

Az árvíz miatt a Cow Creek térségének turistáit, látogatóit és irodáit ellátó szennyvíztisztító központot le kellett állítani.

A villámárvizet a Furnace Creeket pénteken elérő 37 milliméteres záporeső okozta, amely csak 2 milliméterrel marad el az 1988-ban egy nap alatt lehullott csapadékrekordtól - közölte Amy Wines, a nemzeti park szóvivője.

Összehasonlításképpen: a Death Valley Nemzeti Parkban átlagosan egy év alatt szokott 56 milliméter eső hullani, és ezzel Észak-Amerika legszárazabb helyének számít. Furnace Creekben mérték a legmagasabb hőmérsékletet valaha a földön: 56,7 Celsius fokot

- magyarázta Amy Wines.

A monszunszerű esőzések miatti villámárvizek természetesnek számítanak a Death Valley Nemzeti Parkban: a park hatalmas területén valahol szinte minden évben előfordulnak, és ezek folyamatosan faragják, újrarajzolják a lélegzetelállító kanyonrendszert. De a pénteken tapasztalt erejű villámárvízhez hasonló utoljára 2004 augusztusában csapott le a Halál-völgyre, ami miatt 10 napra le kellett zárni a nemzeti park útjait, és két személy életét is vesztette, amikor az árvíz elsodorta gépkocsijukat.

Az Egyesült Államok nemzeti parkjait fenntartó hatóság munkatársai szerint hasonló monszunszerű esőzés nem várható a közeljövőben, de a következő napokban is esni fog.

Az MTI megjegyzi, a közleményből nem derült ki, hogy legközelebb mikor nyithat ki a kaliforniai Death Valley Nemzeti Park.