Agrárminiszter: olyan extrém aszály sújtja hazánkat is, melynek hatását nem lehet ellensúlyozni

Agrárminiszter: olyan extrém aszály sújtja hazánkat is, melynek hatását nem lehet ellensúlyozni

Miközben a napsütötte-folyómedreinkre, vagy épp a magtalan termőföldjeinkre tekintve egyszerre látjuk a baljós jelent és a szűkös jövőnket, joggal lehetünk kíváncsiak arra, vajon a választott vezetőink mit érzékelnek az egészből.

Hiszen valamit nekik is kell majd enniük, jó esetben ivóvízre is szükségük lesz. 

Nagy István agrárminiszter például írásban próbált válaszolni arra a felvetésre, hogy

miért csak idén döbbennek rá a klímaváltozás és az ökológiai válság tényére,

illetve hogy miért nem tettek lépéseket az agrárium zöld reformjáért, a vízvisszatartó megoldások elterjesztéséért. Ugyanis az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint ha az elmúlt tíz évben érdemi előrelépés történt volna e téren, most mérsékelni lehetett volna az aszálykárokat. 

Nos, a tárcavezető válasza még a kezdő koldust sem nyugtatta volna meg, miszerint érdemes ide holnap visszajönni, mert lesz itt kenyér. Arra viszont alkalmas az ötoldalas leirat, hogy az aggódó zöldekkel együtt megértsük mi is, a helyzet csak rosszabb lesz. 

Nagy István például felsorolja, hogy a fent már megidézett napsütötte-folyómedreink, illetve magtalan termőföldjeink dacára igenis jelenleg is léteznek, sőt, működnek különféle vízhatékonysági és egyéb agrárökológiai programok. Arra nem vállalkozott a politikus, hogy egy olyan jövőképet is felvázoljon, amelyben ezek a kormányzati tervek nem szöknek szárba, és nem gondozza azokat a NER és a rendszer apparátusa. 

- Szóval, lehetne még ennél rosszabb is? - Kérdezhetjük az egyszeri katasztrófaturista perverz könnyedségével. 

- Hát, persze! - S Nagy István már irányba is állít minket, ahonnan - a példa kedvéért - már száguld is felénk a - szintén a példa kedvéért - műszaki hibás féktelen kamion. Az ütközés, a még nagyobb pusztítás elkerülhetetlen. 

"Egyes években azonban a hatékonyabb vízgazdálkodást elősegítő projektek és a támogató monitoring rendszerek sem tudják ellensúlyozni az olyan extrém, Európa összterületének közel felére kiterjedő aszályt, a szélsőséges klimatikus hatásokat és azok következményeit, mint amilyen az idei esztendőben bekövetkezett"

- írta az agrárminiszter. 

Azaz, körülbelül tényleg mindegy, hogy elindítunk-e még egy petíciót, vagy csak nem használjuk hatékonyan a klímaberendézeseinket, ha nem készülünk fel a "a szélsőséges klimatikus hatások" következményeire. Alliterálva:

katasztrófaturistából kezdő koldus. 

Döbbenetes: így fest műholdképen a magyarországi aszály

Ha nem is kifejezetten a Holdról, de már az űrből is látszik, milyen szélsőséges aszályhelyzet lett úrrá Magyarországon, s erről az Időkép közösségi oldalán látható egy tragikus, ám szemléletes műholdkép. Az összehasonlítást lehetővé tevő két fotó az idei és a tavaly augusztusi állapotokat tükrözi. Sajnos a különbség kétségkívül látványos:

De ne legyen rossz a kedvünk. A tudományos-fantasztikus műfaj kedvelőinek is kedvezett Nagy István agrárminiszter.

"A változó klíma és az ezzel járó környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások szükségessé teszik a gyakorlati megoldások kidolgozását. A magyar gazdálkodókat abban kell segíteni, hogy megtalálják azokat a növényfajtákat és termelési gyakorlatokat, melyek a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is életképesek: olyan megoldásokat kell találnunk, amelyek a hazai élelmiszerbiztonságot támogatják"

- S akkor álljon itt az Európai Bizottság kezdeményezése az "Egyes új génkezelési technikával előállított növényekre vonatkozó jogszabályok" megváltoztatására, amelynek egyik deklarált célja

"felszámolni az agrár-élelmiszeripari innovációk útjában álló akadályokat".

(Címlap- és borítókép: A Tille folyó teljesen kiszáradt medre a kelet-franciaországi Lux településen 2022. augusztus 9-én. Franciaországban 60 éve nem hullott ilyen kevés csapadék, mint idén. Európa országait az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya sújtja. A felirat szövege: "Úszni tilos". MTI/AP/Nicholas Garriga)