Történelmi csúcsra nőtt az infláció az euróövezetben júliusban

Történelmi csúcsra nőtt az infláció az euróövezetben júliusban

Az euróövezet éves inflációs rátája új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a múlt hónapban.

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően

- derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.

Az MTI az írja, az euróövezetben az energiaárak növekedési üteme lassult, 39,6 százalék volt a júniusi 42 százalék után, viszont a többi kategóriában gyorsult az áremelkedés: az alkohol- és dohánytermékek esetében 8,9 százalékról 9,8 százalékra, a nem energetikai ipari termékek körében 4,3 százalékról 4,5 százalékra, és a szolgáltatások területén 3,4 százalékról 3,7 százalékra.

Az energiaárak nélkül számított infláció szintén nőtt, 4,9 százalékról 5,4 százalékra. A maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek és az élvezeti cikkek árát, 3,7 százalékról 4 százalékra gyorsult a múlt hónapban.

Júniushoz képest a fogyasztói árak 0,1 százalékkal nőttek az euróövezetben, és 0,2 százalékkal az EU-ban. Az előzetes becslés szerint éves szinten Észtországban nőttek a leggyorsabb ütemben az árak, 23,2 százalékkal, Lettországban 21,3 százalékkal, és Litvániában 20,9 százalékkal. Júniushoz képest Magyarországon 2,4 százalékkal, Lettországban és Hollandiában egyaránt 2,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak adataik szerint.

MNB-alenök: Húsz százalék körüli infláció várható hónapokon belül

Legalább őszig, de inkább az év végéig az infláció emelkedő pályán haladó folyamata tartani fog, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is - erről beszélt a drágulás várható ütemét taglalva Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.