Magyar katonai kontingens indult útnak Irakba

Irak, Bagdad
Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok hívei nemzeti színű zászlót lengetnek a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó épület tetején Bagdadban 2022. augusztus 29-én.
MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

Részben tartalékosokból álló magyar katonai kontingens kezdi meg féléves szolgálatát Irakban; a 139 katonától a hozzátartozók és a katonai vezetők jelenlétében köszöntek el szerdán Nyíregyháza főterén - adta hírül az MTI.

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Honvédség (MH) Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH-IKBK) 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén elmondta, a honvédség történetében ez az első olyan kontingens, amelynek jelentős részét tartalékos katonák adják, az aktív állományúak mellett 41 tartalékos vesz részt az amerikai vezetésű koalíciós misszióban.

"A nemzetközi műveleti szerepvállalás Magyarország diplomáciai, biztonsági és védelempolitikai eszköztárának egyik fontos része, ezért a honvédség számos, NATO-, EU- és ENSZ-koalíciós műveletben vesz részt, a koalíciós partnerek pedig megbízható szövetségesként tekintenek ránk" 

- fogalmazott az államtitkár.

Sándor Zsolt altábornagy, a honvédség parancsnokhelyettese elmondta, a tartalékos rendszer folyamatos fejlődésének eredményeként - az amerikai gyakorlaton történő eredményes megmérettetés és a tavaly megkezdett koszóvói szerepvállalás után - most először vesz részt tartalékos állomány az iraki küldetésben.