Nem véletlen, hogy ekkora társadalmi felháborodást okozott, hogy már egy takarító is többet kereshet, mint egy tanár

sztrájk, pedagógus, tanár, iskola
Pedagógussztrájk a budapesti Eötvös József Gimnáziumban, 2022. március 17-én
Alfahír

Ahogy arról beszámoltunk, a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium álláshirdetése alaposan felkorbácsolta az indulatokat - ugyanis úgy tűnt, hogy az iskolában többet kereshet egy takarító, mint egy pedagógus. Azonban erről kiderült, hogy ez nem fedi teljesen a valóságot. Arra ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője szerint is alkalmas volt az összehasonlítás, hogy rámutasson a pedagógusok méltatlan bérezésére is. 

Nagy Erzsébet szerint ezért sem meglepő a most tapasztalt társadalmi felháborodás, hiszen mindenki számára világos, milyen keveset keresnek a pedagógus pályán. 

Egyébként a PDSZ minden segítséget megad azoknak a tanár kollégáknak, akiket most a polgári engedetlenség miatt fenyegetnek. A szakszervezet perelni nem tud, de ügyvédeket biztosítanak. Nagy Erzsébet hangsúlyozta, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szavaival ellentétben sztrájkkal gyakorlatilag nem lehet felhívni az ágazati problémákra a figyelmet. Nálunk még a sztrájk alatt is tanítani kell - figyelmeztetett. 

Egyébként érdeklődésünkre elmondta, hogy nem hallott még a szakszervezet konkrétumokat azzal kapcsolatban, hogy a brüsszeli támogatások elmaradása esetén is lenne pedagógus-béremelés, pedig Gulyás Gergely erre utalt a múlt heti kormányinfón. Ez egy új elem a kormányzati kommunikációban, mert eddig azt kizárólag Brüsszeltől tették függővé, ám újabban arról beszélnek, hogy csupán a béremelés mértéke függ az Európai Uniótól érkező forrásoktól.