Lukács László György: "Nyilvános Pintér Sándor egészségügyi reformja: Ámokfutásra készülnek"

háziorvos, orvos
Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője (j) és Kemény András háziorvos beszélget a dányi Akácfa Idősek Gondozóházában 2021. augusztus 11-én.
Fotó: MTI/Kovács Attila

"Az előző napok hírei igaznak bizonyultak, ugyanis olyan, az egészségügyet érintő átalakításba kezd a kormány, amelynek a vesztesei a betegek és a dolgozók lesznek. A kormány ennek keretében végeláthatatlan utazgatásra kényszeríti a dolgozókat, akik egy megyén belül akár 3 órás távolságra is átvezényelhetők lesznek lakóhelyükről. Amellett több száz háziorvosi ügyeletet szüntet meg lépésről lépésre a kormány. Sőt, a Miniszterelnök korábbi, a dolgozókkal született megállapodását is felrúgja, amelyben azt ígérte, hogy a dolgozók bére nem csökkeni, csak emelkedni fog. Ugyanis egy új szabályozás lehetővé fogja tenni, hogy az egészségügyi dolgozók fizetése akár 20%-kal csökkenjen. Elképesztő, hogy 21%-os infláció, a kormány okozta gazdasági válság és soha nem látott élelmiszerárak idején a kormány 20%-nyi fizetést vegyen el bármilyen dolgozótól. Ezzel egy év alatt 2 havi fizetést (12. és 11. havi fizetést) vesz majd el az orvosoktól és a szakdolgozóktól a kormány.

A benyújtott átalakítás vesztese összességében a fideszesek által felépített magánegészségügy kivételével az egész ország lesz. Betegek, orvosok, ápolók, védőnők.

A Jobbik elutasítja ezt a szakmával sem egyeztetett és a szakma támogatását sem bíró ámokfutást, mert mint konzervatív párt olyan egészségügyet építenénk, amelyben az erős állami ellátásban tisztességesen fizetett orvosok, szakdolgozók egymással és az önkormányzatokkal partnerségben végeznék a munkájukat, a betegek gyógyítása érdekében"

- írta Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője, egészségügyi szakpolitikusa szerda reggeli közleményében.

Ahogy arról a 24.hu beszámolt, kedd éjszaka több törvénycsomagot is benyújtott a kormányzat. Ezek egyike az egészségügyi törvényt alakítja át, az egészségügyi ellátórendszer szinte minden szegmenség érintve. A kormány összefoglalása szerint a változtatások a következők:

  • egészségügyi alapellátás terén a praxiskörzetek meghatározása során állami szerepvállalás biztosítása,
  • az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése,
  • az alapellátásban jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő szoftver használata,
  • a járóbeteg-ellátásban az állami szerepvállalás növeléséhez szükséges intézkedések
  • biztosítása,
  • a fekvőbeteg-ellátásban a segítő személyre vonatkozó szabályok bevezetése,
  • az egészségügyi dolgozók minősítésére vonatkozó szabályainak kibővítése,
  • egészségügyben történő közreműködési jogviszonyok felszámolása,
  • a szakápolási rendszer átalakítása.