Évi 24 ezer ember hal meg az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt

A Jobbik megmentené őket.

Riasztónak nevezte Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt az adatot, mely szerint 24 ezer honfitársunk halála lett volna elkerülhető, ha az egészségügyet a kormányzat megfelelően finanszírozta volna. A politikus sajtótájékoztatóján kijelentette, bár Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek igaza volt, terve elbukott. Eddig ugyanis senki nem cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy az ő elképzelését Orbán Viktor lesöpörte az asztalról, és egy sokkal szolidabb kísérletet fognak tenni.

Nem ad pénzt Orbán Viktor Kásler egészségügyi programjára

Hiába Kásler Miklós humánminiszter őszinteségi rohama, a Pénzügyminisztérium szerint nincs 1000-1500 milliárd forintunk arra, hogy rendbe tegyük a magyar egészségügyet. Ennek megfelelően, a Kásler-csomag még csak nem is kerül a kormányzat elé, azt át kell dolgozni/ütemezni, de idén erre pénz nem lesz - legalábbis a Népszava információ szerint.

„A szakmának mindenben igaza volt, hiányzik a pénz a magyar egészségügyből, és 24 ezer ember hiába halt meg, 24 ezer család hiába veszítette el hozzátartozóját” – hangsúlyozta az ellenzéki szakpolitikus.

Lukács hozzátette,

Orbán Viktornak választania kell: pénzt vagy életet – lehetne stílusosan mondani.

Úgy véli, a kormányfőnek választania kell: áldoz-e pénzt arra, hogy ezeket a halálozásokat megelőzzük, hogy a várható élettartamot emeljük, és bocsánatot kell kérnie azoktól, akik feleslegesen és hiába veszítették el családtagjaikat.

A Jobbik mindig is látta ennek a problémának a fennálltát, az egészségügybe azonnali forrásbevonást követel. Lukács szerint jelenleg 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, ezzel a halálozásoknak legalább egy része elkerülhető lenne. Pártja célkitűzése, hogy az egészségben töltött életévek legalább négy évvel növekedjenek, mert jelenleg az a nyugdíjkorhatárt sem éri el. Kiemelte, a magyarok többsége valamilyen komoly betegséggel küzd, mire eléri a nyugdíjas kort. Emellett – tette hozzá – radikálisan csökkentenék a halálozások számát is népegészségügyi programmal, illetve a kórházak megfelelő szintű felszereltségével, modernitásának biztosításával.

Lukács szerint a Családok évében arra nem koncentrált a kormány, hogy megmentse ezt a 24 ezer embert. Úgy gondolja, ez lett volna a legnagyobb családvédelmi akcióterv: megőrizni, megvédeni azt a 24 ezer emberéletet, akik hiába halnak meg csak azért, mert a kormány az egészségügyön spórol.

A jobbikos egy papírra vetett számmal oltotta le a magáról megfeledkező államtitkárt

A Bloomberg a különböző országok polgárainak egészségügyi állapotát vizsgálta. Ez megállapította, hogy olyan országok állnak előttünk, mint Chile, Uruguay, vagy épp Libanon. A születéskor várható alacsony élettartam, a dohányzás, az alkoholizmus, vagy épp a rossz levegő olyan helyzetet eredményeztek, amely még a V4-es viszonylatban is utolsóak vagyunk.Egy másik nemzetközi felmérésben, az európai fogyasztói indexek összevetésében is az utolsók között vagyunk, úgy hogy az eredményünk már rosszabb Bulgáriánál, és alig vagyunk jobbak Albániánál.

A politikus úgy véli, aki racionálisan gondolkodik, az nem világjátékokat szervez vagy stadionokat épít, hanem költ arra, hogy ez a 24 ezer ember megmenthető legyen. „Ahelyett, hogy képviselőjelöltjei és önkormányzati képviselői zsák krumplival járnák a választókerületeket, egy zsák bocsánatkérő levelet kell, hogy vigyenek azoknak a lakosoknak, akiknek a családtagjai hiába haltak meg! – szólított fel Lukács.