Ferenc pápa végső búcsút vett XVI. Benedektől

Ferenc pápa végső búcsút vett XVI. Benedektől

Ezután visszavitték a nyugalmazott pápa koporsóját a Szent Péter-bazilikába.

Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt XVI. Benedek nyugalmazott pápa csütörtöki gyászmiséjén elmondott prédikációjában, csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt, mint "a Vőlegény (Jézus) hű barátját" - tudósított az MTI.

A latin nyelvű gyászmisén, amelynek liturgiája néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásáéval, Ferenc pápa végső búcsút vett a halottól, és Isten vigasztalását kérte az egyház számára.

A mise végének közeledtével Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta: 

"Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt."

A kórus válaszul a következőt énekelte, ugyancsak latinul: "a paradicsomba vezessenek be téged az angyalok, érkezésedre siessenek oda az apostolok! Fogadjanak téged a vértanúk, és vigyenek be a szent városba, Jeruzsálembe!"

A gyászmise egyik imája Istenhez szóló könyörgéseket tartalmazott mind XVI. Benedekért, mind Ferenc pápáért.

"Elismert teológusként" méltatja XVI. Benedeket az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekercs (rogitum), amelyet még a temetési szertartás előtt helyeztek el a koporsóban. A dokumentum kiemeli, hogy XVI. Benedek pápaként, nagy tekintélyű teológusként a hit alapigazságainak terén végzett tanulmányaival gazdag örökséget hagyott maga után.

Visszavitték a nyugalmazott pápa koporsóját a bazilikába

A római Szent Péter téren tartott nyilvános gyászszertartás után visszavitték XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsóját a Szent Péter székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság előtt elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt.

XVI. Benedek ciprusfa koporsóját egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba helyezik, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyére fektetik, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. Csókkal illette a koporsót a téren Georg Gänswein érsek, aki évtizedeken át volt a pápa személyi titkára, legfőbb bizalmasa.

Ismert, az óév utolsó napján 95 évesen elhunyt pápa ravatalát hétfő reggel 9 órakor nyitották meg a hívek előtt. Két nap alatt 135 ezren rótták le kegyeletüket Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál, és ezt szerda este 8-ig tehették meg a gyászolók. 

Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtök reggel utazott Vatikánvárosba, hogy lerója kegyeletét a néhai pápa gyászmiséjén. Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó már kedd délelőtt Rómában, a Szent Péter-bazilikában lerótta kegyeletét a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál.