Az MFB-től vesz fel 425 millió euró hitelt a 4iG cége a Vodafone megvásárlására

Az MFB-től vesz fel 425 millió euró hitelt a 4iG cége a Vodafone megvásárlására

Napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása

A magyar kormány 425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB-nek), a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett, ez olvasható a Magyar Közlöny vasárnap megjelent legújabb kormányhatározatában. Az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungáriának. Ez azt jelenti, hogy a 4iG többségi tulajdonában lévő vállalat is szerepet kap majd a tranzakcióban, amiről eddig még nem esett szó

- írja a Portfolio.

A 4iG pénteki felminősítése után ezekből a lap szerint arra lehet következtetni, hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása.

Tavaly augusztusban jelentette be a 4iG és a magyar állam, hogy közösen felvásárolják a Vodafone Magyarországot, a témáról akkor itt és itt írtunk részletesen. A teljes vételár 1,7 milliárd euró (715 milliárd forint). Az eddigi hírek szerint az állam 49 százalékos tulajdonrészt szerez majd a cégben, azaz mindkét félnek durván 850 millió eurót kell előteremtenie.

A Vodafone Group korábbi közleménye szerint a Vodafone Magyarország az egyik vezető konvergens hálózatüzemeltető Magyarországon, és a 4iG-vel való egyesüléssel a mobil- és vezetékes kommunikáció terén egyértelműen a második legnagyobb szolgáltató jön létre, szélesebb körű információs és kommunikációs technológiai, IKT-kapacitással.

A magyar kormánynak világos stratégiája van arra, hogy magyar tulajdonú nemzeti piacvezető céget hozzon létre az IKT-szektorban. A 4iG-vel való egyesülés lehetővé teszi, hogy a Vodafone Magyarország, amely az országban sikeres és innovatív tevékenységet folytat, sokkal erősebb léptékű és teljesen konvergens szolgáltatóként jelentős szerepet játsszon az ágazat jövőbeni növekedésében és fejlődésében. Az egyesült vállalat erősíti a versenyt, és nagyobb hozzáféréssel rendelkezik majd a beruházásokhoz, hogy előmozdítsa Magyarország digitalizációját

– mondta augusztusban Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója.