Gyengébb a vártnál: 0,2 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye

Gyengébb a vártnál: 0,2 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye

A GDP mértéke ugyanakkor a második negyedévben az egy évvel korábbit 1,5 százalékkal haladta meg a KSH számításai alapján. Ismét recesszió köszöntött be.

Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket - hangsúlyozta kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Számításaik szerint az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint -

a GDP, avagy a magyar gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal visszaesett.

Azt is hozzáfűzték, hogy az első félévben a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 1,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,5 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben az építőipar és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágak teljesítménye, valamint a termékadók és -támogatások egyenlegének alakulása járult hozzá.

A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése - közölte a KSH.

A GDP második negyedévi részletes adatait szeptember 3-án közli majd második becslése alapján a KSH.

Miután a friss GDP-adat gyengébb lett a vártnál, a Portfolio.hu azt írja, a magyar tőzsde lejjebb került, amíg az európai tőzsdéken nagyrészt kis pluszok láthatók.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)