0,4 százalékkal romlott a GDP egy év alatt a harmadik negyedévben

0,4 százalékkal romlott a GDP egy év alatt a harmadik negyedévben

Az előző negyedévihez képest 0,9 százalékkal nőtt a hazai össztermék a KSH friss adatai alapján. De 2023 eddig nem épp egy "pozitív nullát" mutat.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással számolva - a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt, véget ért a recesszió - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján kedden.

A gazdasági teljesítmény éves összevetésű csökkenésében az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet. A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte. A szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése - írta közleményében a KSH.

Az első három negyedévben a bruttó hazai termék mind a nyers, mind a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján

1,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az MTI beszámolója szerint a bruttó hazai termék harmadik negyedévi részletes adatait december 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)