107 milliárdos katonai célú vasútfejlesztésre készül a „békepárti” Fidesz-kormány

107 milliárdos katonai célú vasútfejlesztésre készül a „békepárti” Fidesz-kormány

Orbán Viktorék úgy érezték, hogy szükség volna a vasút fejlesztésére, ezért megpróbálnak szerezni egy kis EU-s pénzt. Többek között tankok szállítására is alkalmas vasúti hidat építenének, több állomást pedig a katonai felhasználás követelményeit figyelembe véve újítanak fel.

Öt, részben katonai célú vasútfejlesztési projektre szeretne uniós pénzt szerezni a kormány. Az egyik egy új vasúti híd építése a Gubacsi híd helyett – írta meg a hvg.hu. A lap által szemlézett határozatból kiderül, hogy az Orbán-kormány részben az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nevű uniós pénzügyi alapból finanszírozná a katonai célú vasútfejlesztési programot.

Nem tudni, mire készül a propaganda szintjén a "békepárti" Fidesz-kormány, de a Lázár János építési és közlekedési miniszter nevével fémjelzett projektben hangsúlyosan megjelenik a katonai felhasználás:

⚫ Szolnok állomásának átjárhatóságát a polgári mellett katonai felhasználás követelményeknek megfelelően fejlesztenék.

⚫ A rossz állapotú Gubacsi vasúti hídtól északra új hidat építenének a Ráckevei-Duna fölött. A fejlesztéssel "lehetővé válik nagyobb tömegű katonai rakományok vasúton való eljuttatása a Csepeli Szabadkikötőbe".

⚫ Tata vasútállomás mellé új rakodót kívánnak építeni, amihez "környezetvizsgálati hatástanulmányt és engedélyezési terveket" készítenek elő.

⚫ A vasúti infrastruktúra polgári-védelmi kettős felhasználásra való alkalmassá tételének előkészítéséhez kérnek pénzt a magyar vasúthálózat azon állomásain, amelyek a transzeurópai törzshálózat részét képezik. Ezek Szob, Felsőzsolca, Szikszó, Forró-Encs, Hidasnémeti, Cegléd, Szolnok, Szajol, Kisújszállás, Demecser, Záhony, Mezőtúr és Békéscsaba.

⚫ Esetleges NATO-felhasználáshoz jelenlegi állapotában gyenge hidak átépítését, teherbírás-növelését tervezik a polgári és katonai igények figyelembe vételével. Összesen 18 ilyen híd van az ország több főútján.

A Lázár János által előkészítendő beruházások 59 milliárd forintunkba kerülnének, a fennmaradó 48 milliárdot az unió állná.

A kormány felszólította a minisztert, hogy szeptember 21-éig nyújtsa be a javaslatokat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2023. évi Katonai mobilitás pályázatára- Amennyiben az Európai Bizottság támogatja az Orbán-kormány terveit, akkor Lázár feladata lesz előkészíteni egy a szükséges feladatokról és azok finanszírozásáról szóló előterjesztést.

(Címlapkép: Orbán Viktor a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülést követően megtekinti a honvédség őszi hadgyakorlatát a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)