1254 euróra nő a bruttó minimálbér idén Szlovéniában

1254 euróra nő a bruttó minimálbér idén Szlovéniában

Ez körülbelül 482 ezer forintnak felel meg, miközben idehaza bruttó 266 800 forint lett a megemelt összegű minimálbér.

Szlovéniában a bruttó minimálbér idén 4,2 százalékkal, 1254 euróra (mintegy 483 ezer forint) emelkedik - jelentette be kedden Luka Mesec munkaügyi miniszter.

Az erről szóló törvény értelmében a szlovén minimálbért évente legalább egyszer a fogyasztói árak alakulásához indexálják.

Az MTI beszámolójában megjegyezte, tavaly decemberben az éves infláció 4,2 százalék volt Szlovéniában a hivatalos statisztikai adatok szerint.

Az indexálás mértékének meghatározásakor a tárca más releváns szempontokat is figyelembe vesz, mint például a bérek alakulása, a bruttó hazai össztermék (GDP), a minimális megélhetési költségek, valamint a foglalkoztatás alakulása, és erről előzetesen konzultációt folytat a szociális partnerekkel.

A szlovén tárcavezető kiemelte: idén egyetértettek a munkáltatókkal, akik a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a minimális emelést javasolták. A szakszervezetek ugyanakkor többet vártak, legalább 7,5 százalékos emelést követeltek.

A minimálbér január 1-től emelkedik, így az 50,54 euróval lesz magasabb a szomszédos országban.

Hazánkban kicsit több mint feleennyi a minimálbér

Ismeretes, a horvát kormány már három hónapja jelezte, hogy január 1-től bruttó 840 euróra, azaz mintegy 323 ezer forintnak megfelelő összegre emelik a minimálbért az addigi 700 euróról. Idehaza viszont a minimálbér még Horvátországhoz képest is csekélyebb.

Magyarországon pedig decemberben emelkedtek a legkisebb hivatalos keresetek: a havi bruttó minimálbér 266 800 forintra (nettó 177 422 forint), míg a havi garantált bérminimum, más néven a szakmunkás minimálbér pedig 326 000 forintra (nettó 216 790 forint) nőtt. Ám még ezzel együtt is

a szlovén összegnek az 55 százaléka a hazai minimálbér.

(Címlapkép: Unsplash)