13,5 milliárdból sem sikerül korrektül megemlékezni 1956-ról

Imrédy Béla vagy Mansfeld Péter? Nem sikerült eltalálni kit, és hány évesen öltek meg a kommunisták.

Az emlékév részét képző Freedom First 1956 nevű, 1956-ról szóló Facebook-oldalon rendszeresen nyújtanak betekintést külföldiek számára a kommunista rezsim elleni magyar forradalom részleteibe.

Szávay István jobbikos parlamenti képviselő azonban csütörtök este felhívta a figyelmet egy olyan hibára, ami nehezen érthető egy olyan oldal részéről, aminek pont az lenne a feladata, hogy a forradalom és szabadságharc hiteles információit az emberek elé tárja.

Első ránézésre úgy tűnik ugyanis, hogy az elfogott, majd több évnyi fogvatartás után 18 évesen kivégzett mártírt, Mansfeld Pétert úgy ábrázolták, mintha nem felakasztották, hanem kivégzőosztag elé állították volna, ráadásul 1959 helyett 1961-ben. Eközben a mellékelt fotón szereplő áldozat sem Mansfeld Péter, hanem valójában Imrédy Béla egykori miniszterelnök volt - akit 1946-ban végeztek ki.

Bár egyes nézetek szerint csak fogalmi félreértésről van szó, a képviselő szerint érthetetlen hiba történt:

Milliárdos méltatlanság 56 hőseivel A hétvégi ...

Milliárdos méltatlanság 56 hőseivel A hétvégi rendezvényekre készültem, amikor belefutottam az 1956-os forradalom hivatalos angol nyelvű oldalának az alábbi bejegyzésébe, amit még egyébként szeptember elején sikerült megosztaniuk. Szomorú, hogy azóta is ott van és még senkinek nem tűntek fel annak égbekiáltó hibái.

Nagyon kíváncsi lennék, hogy a 13 milliárd forintból futó 1956-os emlékprojektbe hogyan tudnak ekkora hibák csúszni - tette fel a kérdést Szávay, aki szerint "meglehetősen méltatlan mindez 1956-hoz és az ’56-os hősök emlékéhez".

Halszag

Az 1956-os emlékév költekezéseivel kapcsolatos, komolyabb botrány volt az Egy szabad országért című emlékdal is, amire megmagyarázhatatlan módon 50 millió forintot szántak a szervezők. Mindezt úgy, hogy a saját régi dalát újradolgozó Desmond Child saját bevallása szerint nem kért jogdíjat, a felvételben részt vevő énekesek és zenészek pedig szintén térítésmentesen álltak rendelkezésre.

Magyarország nem lesz halszagú október 23-án

A lap erről nem hivatalosan, hanem a szervezésben résztvevő forrásoktól értesült. A megemlékezések lebonyolításáért felelős emlékbizottság a mai napig hallgat a dal részleteiről, például arról, hogy miként sikerült 50 millió forintot elkölteni rá úgy, hogy a dalszerző Desmond Child nem kért érte egy forintot sem, sőt, még az énekesek is ingyen álltak mikrofon elé.

A dal megjelenését azonban nem csak a magas költségvetéssel kapcsolatos kérdések, hanem kínos visszhang is követte, a refrént ugyanis úgy lehetett érteni, hogy "Magyarország halszagú" ahelyett, hogy "Magyarország halld szavunk". Nemrég módosítottak a felvételen, és ma már jobban kivehető az eredeti dalszöveg, azonban kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem fogják előadni az október 23-i megemlékezéseken, a szám karrierje tehát rövid pályát futott be 50 milliós ára ellenére is.