1,5 milliárd eurós közös védelmi ipari EU-programra tett javaslatot az Európai Bizottság

1,5 milliárd eurós közös védelmi ipari EU-programra tett javaslatot az Európai Bizottság

Ez az unió első átfogó védelmi ipari stratégiája, és maga az együttműködés a 2025 és 2027 közötti időszakot öleli fel.

Az Európai Bizottság kedden új, 1,5 milliárd eurós (kb. 591 milliárd forint) költségvetésű védelmi ipari stratégiát javasolt Európa védelmi képességeinek fokozása érdekében. A 2025 és 2027 közötti együttműködésre vonatkozó programot az Európai Unió közös költségvetéséből finanszíroznák - számol be az MTI.

A jelzett program keretében az Ursula von der Leyen vezette bizottság felkérte az uniós tagállamokat:

tegyenek lépéseket azért, hogy 2030-ra a védelmi felszerelések legalább 40 százalékát EU-s együttműködésben szerezzék be, továbbá biztosítsák, hogy az EU-n belüli védelmi célú kereskedelem értéke az uniós védelmi piac minimum 35 százalékát képviselje.

"Oroszország Ukrajnával szembeni indokolatlan, jelenleg is tartó agressziós háborúja a nagy intenzitású konfliktusok visszatérését jelentette az európai kontinensen. Az európai védelmi ipari felkészültség növelése érdekében a tagállamoknak többet, jobban, közösen és európai módon kell befektetniük"

- olvasható a brüsszeli bizottság sajtóközleményében.

Eszerint az Európai Bizottság arra is törekszik, hogy támogassa az európai védelmi ipart abban, hogy jobban felkészüljön az olyan kihívásokra, mint például a nagy mennyiségű hadianyag iránt hirtelen megnövekedett kereslet.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő, bizottsági alelnök az új stratégiával kapcsolatban úgy nyilatkozott: az évtizedek óta tartó alulköltekezés után többet kell a védelembe fektetni, de ezt jobban és együttműködve kell tenni.

Borrell úgy látja, "az erős, rugalmas és versenyképes európai védelmi ipar stratégiai szükségszerűség és a védelmi felkészültségünk fokozásának előfeltétele. Fokoznunk kell az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásunkat is, egyebek között védelmi ipari bázisának támogatásával" - tette hozzá a főképviselő.

A teljes képhez egyébiránt hozzátartozik az is, hogy

az EU-nak ez az első átfogó védelmi ipari stratégiája.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője 2022. február 24-én. MTI)