16 százalékra emelte az alapkamatot az orosz jegybank

16 százalékra emelte az alapkamatot az orosz jegybank

Idén már ötödjére emeltek kamatot a háborúzó országban.

Az orosz jegybank pénteken a piaci várakozásoknak megfelelően 16,00 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot az eddigi 15,00 százalékról - adta hírül az MTI.

Július óta a mostani volt az orosz jegybank ötödik kamatemelése, azóta összesen 850 bázisponttal nőtt a kamatszint. Az alapkamat tavaly szeptember óta 7,50 százalékon állt Oroszországban egészen idén júliusig, amikor azt 8,50 százalékra emelte meg a jegybank. Augusztusban ezt egy nagyobb emelés követte 12,00 százalékra, majd szeptemberben 13,00 százalékra és októberben 15,00 százalékra nőtt a kamatszint.

Az augusztusi kamatemelésre a 100 rubeles dollárárfolyam küszöbének áttörése miatt került sor; a dollárt ugyanis jelenleg 90 rubel alatt jegyzik.

Legutóbb a dollárjegyzés október elején járt 100 rubel felett. Azóta a rubel bő tíz százalékkal erősödött, jórészt a nagyobb exportcégeket devizabevételeik meghatározott hányadának rubelre váltására kötelező elnöki rendeletnek köszönhetően.

A Vlagyimir Putyin vezette ország jegybankja a közleményében a középtávon magas inflációs kockázattal indokolta a rubelkamat megemelését. A jegybank prognózisa szerint az infláció várhatóan 7,5 százalék alatt zárja az évet, majd 2024-re visszatér a 4,0-4,5 százalékos szintre.

Az orosz jegybank úgy látja, hogy a GDP-növekedés vártnál jobb alakulása is lehetőséget adott a hitelkamatok megemelésére. Az októberi GDP-növekedés várhatóan meghaladja majd a 3 százalékos korábbi becslést, miközben a hitelállomány növekedési üteme lassul, bár továbbra is történelmi magaslatokban jár.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában 2023. október 11-én. MTI/AP/Pool/Kreml/Krisztyina Kormilicina)