1656 török internetezőt tartóztattak le fél év alatt

További több mint tízezer ember ellen folyik jelenleg is vizsgálat.

További több mint tízezer ember ellen folyik jelenleg is vizsgálat ezen cselekmények gyanújával - tették hozzá.

A minisztériumi közlemény részletezése szerint az elmúlt fél évben 3710, a rendőrség által azonosított személlyel szemben indítottak jogi eljárást ilyen bűncselekmények miatt. Közülük - a letartóztatásba helyezetteken kívül - 1203 embert próbára bocsátottak, 767-et szabadon engedtek, további 84-en viszont még őrizetben vannak.

A török kormány a júliusi puccskísérlet óta üldözi a másként gondolkodókat, tízezreket véve őrizetbe a törvényen kívül helyezett szervezetekhez fűződő állítólagos kapcsolataik miatt. Legalább százezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából közvetlenül az összeesküvéshez vagy a puccsistákhoz köthető feltételezett kapcsolataik okán. Bezártak továbbá több mint 170 sajtóorgánumot, és 155 újságírót tartanak fogva.

Meg nem nevezett kiberbiztonsági szakértők a dpa német hírügynökséggel azt közölték pénteken, hogy a török hatóságok az utóbbi hetekben modern technikai eszközökkel megnehezítették az internethez való hozzáférést is, blokkolva az úgynevezett virtuális magánhálózatokat (VPN) és a Tor nevű hálózatot, amely lehetővé tenné, hogy a használók anonim módon hozzá tudjanak férni a blokkolt weboldalakhoz.