2015: Szögesdróttal védekezik Európa

A bolgárok szögesdrót-kerítésüket 82 kilométerrel toldják meg, eddig csak 30 kilométer volt. Annak is volt eredménye.

A szófiai törvényhozásban a képviselők nagy többsége jóváhagyta azt a javaslatot, hogy a török határon létesített szögesdrót kerítés további szakaszának megépítése elől hárítsák el a bürokratikus akadályokat, és a projekt mentesüljön a törvényben előírt közbeszerzési eljárás alól.
 
A szögesdrót kerítést 82 kilométerrel toldják meg, az építés várható költsége 90 millió leva (14,5 milliárd forint) lesz. A védőkerítés felhúzásával az ország azt üzeni a Közel-Keletnek és Afrikának, hogy Bulgária kapui többé nem állnak nyitva - hangsúlyozta a szavazás előtt Miho Mihov tábornok, a parlament védelmi bizottságának vezetője.
 
A 275 kilométer hosszú bolgár-török határon 2014-ben húzták fel a három méter magas védőkerítés első 30 kilométeres szakaszát. A belügyminisztérium adatai szerint az építkezés nyomán tavaly 6 ezerre csökkent a Bulgária területére lépő menekültek száma, miközben az előző évben még 11 ezer bevándorlót regisztráltak a válság sújtotta országokból, mindenekelőtt Szíriából. A bolgár kormány állítása szerint az Európai Unió (EU) legszegényebb országa képtelen ennyi menekült befogadására.
 
Bojko Boriszov kormányfő korábban közölte: Bulgária a kerítés megépítésével havi 1,2 millió dollárt (324,6 millió forintot) takaríthat meg a járőrözés költségén. Szófia több mint ezer rendőrt vezényelt a térségbe a menekültáradat visszaszorítására.
 
Eközben Magyarországon is óriási méreteket öltött a menekültáradat, 2014-ben már több mint 40 ezer ember lépett át illegálisan a magyar határon, hogy az Európai Unió területén élhessen. Többségük ugyan elhagyja hazánkat, de így is óriási költségeket jelent a gazdasági menekültek kezelése, ezért politikai lépésekre is szükség lett. Az illegális határátlépésekről készült fotósorozatával 2015-ben munkatársunk, Béli Balázs megnyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját.