Berágtak a momentumosok az elnökségre, mert azok összeállnak a baloldallal

Berágtak a momentumosok az elnökségre, mert azok összeállnak a baloldallal

A küldöttgyűlés megkérdezése nélkül döntöttek a közös budapesti indulásról.

A küldöttgyűlés jóváhagyása nélkül kívánja bejelenteni a Momentum, hogy az őszi önkormányzati választás során Budapesten az MSZP–Párbeszéddel, illetve a DK-val közösen indulnak. A küldöttgyűlés több tagja levélben kritizálta a párt elnökségének döntését.

A Momentum küldöttei azt kérték a párt elnökségétől, ne jelentsék be, hogy közösen indulnak Budapesten az MSZP–Párbeszéddel, illetve a DK-val. A vezetőség mégis azt fogja bejelenteni hamarosan kezdődő sajtótájékoztatóján, hogy az őszi önkormányzati választáson a baloldalt támogatják – írja az Azonnali. Hogy az elnökség figyelmen kívül hagyta a párt legfőbb döntéshozó szervének a küldöttgyűlésnek a kérését, az a portál birtokába jutott levélből derül ki. A levélben a mintegy két tucat küldött azt írja:

Döntésetekkel nem értünk egyet, azt rendkívül károsnak tartjuk a Momentumra nézve.

Emlékeztetnek,

a Momentum (…) mélységesen elítéli a politikai elit önző tevékenységét, így különösen az emberek megosztására és társadalmi konfliktusok kiélezésére épülő politikai tevékenységet, az önérdeket a közérdek elé helyező, a korrupciónak teret biztosító és abban aktívan résztvevő, illetve a demokratikus alapértékekkel szembemenő hatalomgyakorlást. Ebből fakadóan a párt céljait e politikai elit, illetve az azt kiszolgáló személyek és szervezetek részvétele nélkül kívánja elérni.

A küldöttek az elnökségi döntést négy pontban kritizálják, eszerint

  • kizárólagosan köti össze a Momentumot azzal az elittel, amely a „hazánkat leuraló autoriter rendszert névleg ellenzéki pozícióból cinikusan kiszolgálja, így a rendszer létét legitimálja és hosszabbítja”, vagyis a döntés megszegi a párt alapszabályának szellemét.
  • figyelmen kívül hagyja a Momentum erkölcsi felelősségét a rendszer lebontásában
  • mélyen megaláz és elkeserít sok száz momentumost azáltal, hogy a véres verejtékükkel felépített pártot az alapszabálynak foglalt, unalomig ismételt céljai ellen fordítja, ráadásul felrúgja azt a párton belül és kívül hangoztatott elvet, hogy vagy teljes összefogás vagy semmilyen. Azt a közös meggyőződést is felrúgja, hogy az MSZP sok tekintetben a rendszer kiszolgálója.
  • veszélyezteti a Momentum számos alapszervezete által, „kínkeservesen kialkudott helyi pozíciók tömkelegét az által, hogy „az ország vízfejében, Budapesten, az országosan alkalmazott elvektől eltérő elvek mentén köt megállapodást. A budapesti megállapodás egy sor vidéki egyezséget már is instabillá tett, ez a hatás minden bizonnyal fokozódni fog.

A küldöttek azt kívánják elérni, hogy a Momentum minél hamarabb hívja össze a küldöttgyűlést, hogy megvitassák a budapesti helyzetet, valamint hogy halasszák el a szombat 11 órára meghirdetett bejelentő sajtótájékoztatót.

Az MTI Agendában szombat délelőtt 11 órára az alábbi sajtótájékoztatót hirdették meg az V. kerületi Kamermayer Károly térre: Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, Donáth Anna, a Momentum alelnöke, Gy. Németh Erzsébet, a DK országos elnökségének tagja és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke sajtótájékoztatót tart Közösen indul az ellenzék Budapesten címmel.

A Jobbik szerint illegitim a szocialisták szombati listája, de az LMP sem érzi magáénak

Amíg a Magyar Hang egy kiszivárgott belső levélre hivatkozva arról írt csütörtökön, hogy a fővárosban kerületi szinten lázadnak az LMP-ben a Puzsér Róberttel és a Jobbikkal kötött megállapodás miatt, addig az ATV-ben a szocialista Molnár Zsolt péntek reggel már magabiztosan arról nyilatkozott, hogy szombaton, április 6-án bejelenthetik, hogy „Budapesten megvan a megállapodás", bemutatják a polgármesterj