Bombameglepetés! A svájci válogatott büntetőpárbajban kiverte a franciákat

Bombameglepetés! A svájci válogatott büntetőpárbajban kiverte a franciákat

Az Európa-bajnoki címvédő Portugália tegnapi kiesése után a világbajnok Franciaország sem jutott a legjobb nyolc közé a foci-Eb hétfő esti nyolcaddöntőjében.

A torna nagy esélyesének kikiáltott franciákat meglepték a helvétek, a 19. percben egy beívelést Haris Seferović bólintott a hálóba (0-1). Szinte hihetetlen, de az első félidőben ez volt az egyetlen kapura tartó lövés – mindkét csapat részéről.

A második félidőben a kékek nagyobb sebességre kapcsoltak, de eredménytelenül. Sőt, az 55. percben a VAR segítségével Svájc tizenegyeshez jutott. Ricardo Rodriguez állt a labda mögé, de Hugo Lloris érezte a sarkot, és hárította a büntetőt. Ez megzavarta a svájci csapatot, akik gyors egymásutánban két gólt is kaptak. Először az 57. percben Mbappé ugratta ki a védők közül Benzemát, aki maga mögül bravúros mozdulattal előre húzta a labdát, majd magabiztosan értékesítette a ziccert (1-1). Nem sokkal később, az 59. percben Mbappé és Griezmann szép kényszerítőzése után utóbbi löbbölt a túlsó kapufához, az üresen érkező Benzema pedig közelről fejjel volt eredményes (2-1), így fordítottak a franciák. Sőt, a 75. percben Paul Pogba „pókhálózta ki” a felső sarkot (3-1).

Ekkor úgy tűnt, hogy – akárcsak a délutáni meccsen – eldőlt a továbbjutás, ám – akárcsak a délutáni meccsen – feltámadt a kétgólos hátrányban levő csapat. A 81. percben ismét Seferović volt eredményes (3-2), aki jobb oldali svájci támadás végén az ötösre jó ütemben berobbanva fejelt a kapuba, majd Mario Gavranović csel után lőtt gólja révén a 90. percben egyenlített az alpesi ország válogatottja (3-3).

A hosszabbításban inkább a franciák próbálkoztak, olyannyira, hogy a 120. percben Coman révén még kapufát is elértek, de gól nem esett, jöhetett a tizenegyespárbaj. Az első négy-négy büntetőt mindkét csapat belőtte, a svájciak Mehmedi révén az ötödiket is, ám a franciák részéről Mbappé hibázott, vagy ha úgy tetszik, Sommer védett, így a legjobb nyolc közé juttatta a svájci csapatot.

Svájc ellenfele a negyeddöntőben a délutáni győztes Spanyolország lesz.

A legjobb nyolc között még két hely kiadó: kedd délután Anglia és Németország csap össze a Wembley-ben, majd este Svédország és Ukrajna játszik Glasgow-ban.