Valószínűsíthetően mandátumokat veszített az Egységben Magyarországért a kispártokra leadott szavazatok miatt

Valószínűsíthetően mandátumokat veszített az Egységben Magyarországért a kispártokra leadott szavazatok miatt

Az április 3-i országgyűlési választások óta téma az ellenzéki közvéleményen belül, hogy vajon az újabb, immáron zsinórban negyedik kétharmados Fidesz-győzelmet megakadályozható lett volna-e abban az esetben, ha kevesebb felé oszlanak a nem kormánypárti szavazatok az egyéni választókerületekben. Sokan a kisebb pártok, így a Mi Hazánk Mozgalom, a Gődény György féle Normális Élet Pártja (NÉP), a Szanyi Tibor vezette ISZOMM, a Gattyán Györgyhöz köthető Megoldás Mozgalom (MeMo), valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szerepét firtatják.

Mint ismert, a 199 mandátumból 106-ot egyéni választókerületben osztanak ki, amelyekben az a párt vagy pártszövetség nyeri el a parlamenti helyet, amelyik a legtöbb szavazatot kapja,

így már a választások előtt tudni lehetett, hogy csak a két nagy pártcsoportosulásnak, a Fidesz-KDNP-nek és az Egységben Magyarországért pártszövetségnek van esélye.

Sok választókerületben sikerült kifejezetten szorosra a verseny, 20 olyan választókerület is volt, ahol meg kellett várni az átjelentkezettek és a külföldről szavazók voksait, hogy végleges eredményt lehessen hirdetni. Ezek közül a budapesti XVI. kerületet és a XIV. kerület egy részét felölelő fővárosi 13-as OEVK-ban az utólag feldolgozott szavazatok előtt mindössze 38 voks volt a különbség, és végül meg is fordult az eredmény az ellenzéki Vajda Zoltán javára.

Ilyen kis különbségek mellett nem meglepő, hogy sok helyen a két nagy tömb közötti szavazatkülönbség kisebb volt, mint amennyit az egyéb induló pártok szereztek.

Megnéztük, hogyan teljesítettek a kisebb pártok azokban a választókerületekben, ahol szoros volt a küzdelem az egységes ellenzék és a kormánypártok jelöltjei között.

Budapest 14

A budapesti XVII. kerületet lefedő 14-es választókerületben a fideszes Dunai Mónika 381 vokssal győzte le a jobbikos Szilágyi Györgyöt. Ennél pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Gattyán Györgyhöz köthető Megoldás Mozgalom (MeMo) jelöltje is sokkal több szavazatot gyűjtött helyben, de még a Gődény György-féle Normális Élet Pártja (NÉP) színeiben induló Tomasovszki Lászlóra is majdnem ennyien szavaztak.

Borsod 2

A Miskolc egy részét lefedő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 2-es választókerület egy olyan körzet, ahol az MKKP, a NÉP, vagy a MeMo jelöltjeinek ha csak 10-20 százaléka átszavaz az ellenzéki jelöltre, abban az esetben már nem fideszes képviselő került volna a parlamentbe. Itt ráadásul a Munkáspárt-Iszomm szövetségnek is indult jelöltje. A kormánypárti Kiss János 20 602 szavazatot kapott, az EM jelöltjeként induló Dr. Varga László 20 110-et. Itt például az MKKP-s Kiss Gábor 1278 voksot gyűjtött.

Fejér megye 4

Fejér megye 4-es számú választókerületében a fideszes Mészáros Lajos 1053 szavazattal előzte meg az ellenzéki Kálló Gergelyt. Ebben a szavazókörzetben is elegendő lett volna az MKKP szavazóinak átszavazása az ellenzéki sikerhez, ugyanis a Kétfarkú kötelékében indulók Pozsgai Anita 1194 szavazatot gyűjtött be. Mellette a MeMo, a Nép és a Munkáspárt-Iszomm szövetség jelöltjei további 1052 szavazatot vittek el.

Pest 2

Pest megye 2-es választókerületében a fideszes Menczer Tamás nyert, aki 34 810 szavazattal 46,77 százalékkal nyert. Itt az Egységben Magyarországért jelöltje Szél Bernadett volt, aki 33 432 voksot gyűjtött, tehát köztük mindössze 1378 szavazat volt a különbség. Ebben az OEVK-ban a Kétfarkú jelöltje Jakab Edina volt, aki 2 399 szavazatot kapott, a MeMo-s dr. Bogó László Dániel 779-et, a NÉP indulója, Kerekes Erzsébet pedig 302-őt.

Nemrégiben írtunk egyébként egy átfogó elemzést a választással kapcsolatban, amiből kiderült, egyáltalán nem lehet azt kijelenteni, hogy a budapesti 2018-as 93 437 Jobbik-szavazó otthon maradt volna, sőt a csatatér budapesti körzetekben az ő szerepük volt a döntő.

"Szabadság szigete" - Szabó Tímea és Kunhalmi Ágnes is szavazókat veszített, kevésen múlt Budapest

Szombatra minden szavazatot megszámoltak, így most már biztossá vált, hogy a Fidesz-KDNP megőrizte a kétharmados parlamenti többségét, aminek az egyik oka az volt, hogy miközben csökkent a Márki-Zay Péter-vezette ellenzék (értsd: Egységben Magyarországért - EM) szavazóinak a száma, a kormánypárti lista átlépte a 3 millió főt.