Lukasenka is gratulált Orbán Viktornak

Lukasenka is gratulált Orbán Viktornak

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és több más ország vezetője mellett Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök is gratulációját fejezte ki közleményben Orbán Viktornak, miután az április 3-i országgyűlési választásokon ismételten a Fidesz-KDNP győzött.

Putyin után a kínai miniszterelnök és más külföldi vezetők is gratuláltak Orbánnak

Felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét hétfőn Benjamin Netanjahu korábbi izraeli kormányfő, és gratulált a Fidesz nagyarányú, kétharmados választási győzelméhez - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az első gratuláló, még a választás éjszakáján, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt.

„Az újraválasztás fontos jele az emberek támogatásának és bizalmának a nemzeti érdekek védelme iránti elkötelezettségében, függetlenül attól, hogy milyen erős külső nyomás nehezedik országára. Örülünk, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között is együtt tudunk dolgozni országaink javára, és megsokszorozhatjuk a 30 éves diplomáciai kapcsolatok során megvalósult együttműködés pozitív példáit”

– idézte a közlemény a belarusz államfőt. 

Lukasenka ezenfelül erős egészséget és sok sikert kívánt Orbán Viktornak, valamint prosperitást és jólétet a magyar népnek.

Ismeretes, Fehéroroszországban a 2020. augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás miatt hónapokig a diktatúra elleni tiltakozások zajlottak, mivel Lukasenkát a hivatalos adatok szerint 80,1 százalékkal hatodik mandátumára újraválasztották. A tüntetéseket tömeges őrizetbevételek követték.