Az ellenzéki pártok szerint meg kell semmisíteni a levélszavazatokat: egyértelmű a választási csalás

Az ellenzéki pártok szerint meg kell semmisíteni a levélszavazatokat: egyértelmű a választási csalás

Online sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért pártszövetség „Választási csalással bukott le a Fidesz. Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot!” címmel, miután szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett építkezési hulladékok között.

„A levélszavazat az új kék cédula?”

– kérdezte a sajtótájékoztató elején a Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik politikusa úgy látja, hogy a mai esetek egyértelművé tették, hogy választási csalás történt és nincsenek biztonságban a határon túli magyarok szavazatai.

„Úgy tűnik, ami a kommunistáknál a kék cédula volt, az ma a Fidesznél a levélszavazat”

– szögezte le Z. Kárpát, aki szerint ezt csak úgy lehet kompenzálni, hogy vasárnap mindenki elmegy szavazni.

Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere szerint a választási időszakban az egyik legfontosabb dolog, hogy a választóknak legyen bizalma a választási rendszerben. Ehhez képest azok a hírek, amelyek szerint a Vajdaságban fideszes fiókszervezetek osztják ki a szavazólapokat a szerb posta helyett, miközben Erdélyben elégetett szavazólapokra bukkannak, azok erodálják a választásba vetett bizalmat.

„Követeljük a magyar kormánytól, hogy minden határon túli magyar számára egyenlő feltételeket biztosítsanak, mert a jelenlegi helyzet nem biztosítja a választások tisztaságát”

– fogalmazott Orosz.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője kifejtette, hogy megrendülve állnak a mai nap eseményei előtt az Egységben Magyarországért politikusai.

„Azt persze tudtuk, hogy a Fidesz megrontja és felforgatja a demokráciát, de arra most először a nyílt bizonyítékot, hogy megalázza, kihasználja és politikai eszköznek tekinti a határon túli magyarokat”

– jelentette ki Barabás.

A Párbeszéd szóvivője szerint nem maradhat következmény nélkül az eset, ezért az Egységben Magyarországért az Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult.

„A falig el fogunk menni, mert nem engedhetjük azt, hogy a Fidesz és Orbán Viktor – aki úgy látszik Putyin leghűségesebb tanítványa – elcsalja ezt a választást”

– fogalmazott Barabás.

A sajtótájékoztatón felszólalt Arató Gergely a DK frakcióvezető-helyettese, oktatási szakpolitikusa, aki elmondta, hogy az Európai Biztonsági és Együtt működési Szervezet megfigyelői már 2014-ben és 2018-ban felhívták a figyelmet arra, amire idén is, hogy a határon túliak levélszavazási rendszere nem biztonságos és nem tartalmazza a garanciát arra, hogy valóban a választók akarata érvényesüljön.

„Többek között a Fidesz lehetővé tette, hogy a sérült borítékban érkező szavazatok is beszámíthatóak legyenek, vagy éppenséggel a választói névjegyzékben azok is szerepelnek, akik korábban regisztráltak, de azóta sajnálatos módon elhunytak, helyettük is szavazhat az, aki megszerzi a nevükre kiküldött borítékot”

– számolt be a rendszer néhány hibájáról Arató, aki szerint a levélszavazási rendszer nem egyszerűen hibás, „hanem szándékosan úgy építették ki, hogy támogassa és lehetővé tegye a választási csalást”.