Jakab Péter „stratégiai izgalmat” ígért április 3-ára a tapolcaiaknak

Jakab Péter „stratégiai izgalmat” ígért április 3-ára a tapolcaiaknak

Nagy várakozással és jó esélyekkel indul neki a kampány utolsó két hetének Rig Lajos, az Egységben Magyarországért jobbikos jelöltje Veszprém megye 3. választókerületében. Pártjának elnöke, Jakab Péter hétfőn Ajkán és Tapolcán is találkozott a választókkal, és mindkét helyszínen a várakozásokat felülmúló létszám fogadta. Így azután az Ajkán megtartott standolás is utcafórumba „csapott át”, a helybéliek ugyanis – dacára a hétfő délelőtti időpontnak és a nem túl aktív mozgósításnak – meglehetősen sokan gyűltek össze.

A délutáni tapolcai fórumra azután szó szerint zsúfolásig telt meg a Tamási Áron Művelődési Központ díszterme. Bár a szervezők egy tucat pótszéket is beraktak a terembe, így is sokan csak állva vagy épp a terem előtt tudták végighallgatni a Fidesz kihívója és az ellenzéki pártvezér mondanivalóját.

Jakab Péter beszédét azzal kezdte, hogy egy hatalmas tapsot kért a tanároknak, akik annak ellenére is sztrájkolnak, hogy a kormányzat fenyegeti őket. Ám kiemelte, a diákok és a szülők kiállnak a tanárok mellett. Kiemelte, egy kezdő pedagógus nettó 160 ezer forintért vállalja a küzdelmet a gyermekekért.

Amíg ilyen tanárai vannak ennek a nemzetnek, én nem féltem az országot!

– hangsúlyozta.

Erős iróniával, nagy derültséget kiváltva mondta, a Fidesz ígérete az volt, hogy megoldja azt a problémát, hogy „itt, Tapolca környékén is nagyon sok óvodás akar nemi átalakító műtétet”. Kabarénak nevezte, hogy ez az ország problémája, és nem az euróárfolyam, a benzin ára és hiánya, az alacsony bérszínvonal vagy hogy épp robbanóanyaggal teli drónok repkednek Paks fölött.

Az ellenzéki pártelnök úgy vélte, a kormány „stratégiai nyugalma” azt jelenti, hogy a kormány nem tesz semmit, csakhogy egy ilyen kormány nem létezik. „Ami van, az egy maffiaszervezet, ezt a maffiaszervezetet kell nekünk április 3-án legyőzni” – húzta alá, majd hozzátette, ennek eszköze az összefogás, amit az előválasztás koronázott meg. Jakab rámutatott, az előválasztáson részt vevő választók döntötték el, hogy „Rig Lajos legyen az, aki Navracsics Tibort le fogja győzni”, és Márki-Zay Péter pedig Orbán Viktor kihívója legyen.

Jakab Péter felidézte, tizenkét év alatt gyűlöletet adott a választóknak, valakit mindig meg kellett állítani. „Most nem a 90 éves Sorost, hanem az óvodásokat” – fűzte hozzá. A pártelnök azt mondta

a gyűlölet a Fidesz közösségi élménye, míg az ellenzéké az összefogás, a szolidaritás, mert ez adja a nemzet nagyságát.

Úgy vélte, a Fidesz nem nemzeti, mert úgy szétverte az egészségügyet, hogy évente 30 ezer honfitársunk abba hal bele, hogy nem kerül sorra a kórházi várólistán. Jakab keserédesen azt is megjegyezte, a „lopott pénzt vissza tudják adni a nemzetnek, arra meglesznek a jogi keretek és a hatósági eszközök, de az elhunytakat senki nem tudja visszaadni ennek az országnak”.

A korrupcióról szólva Jakab azt hangsúlyozta, míg máshol az egy rendszerhiba, Magyarországon viszont „a rendszer maga”. Utalt Völner Pál esetére, aki még akkor is kenőpénzt vett át, amikor a képviselői esküjét letette, majd az igazságügyi miniszter helyetteseként aláírhatta, kiket hallgassanak le a Pegasus kémszoftverrel. Hozzátette, a végrehajtómaffia feje azt mondta, Völner „még olcsó volt”. Feltette a kérdést, akkor ki a drága? „Navracsics a drága, vagy ő csak lesz a drága?”

Az ellenzéki vezető közölte, hazánk „Kelet-Közép-Európa Svájca lehetne” az uniós források és a magyar adófizetők befizetései révén. Ezekből a pénzekből egy bérlakásépítési programra futotta volna, hogy a fiataloknak ne 20 éves lakáshitellel kezdődjön az élete. Hosszan sorolta a lengyel kormány intézkedéseit, akik

elengedték az alapvető élelmiszerek áfáját és csökkentették a benzinét.

„Stratégiai nyugalom, mondják ők. Mi ezzel szemben stratégiai izgalmat ígérünk nekik április 3-a után” – húzta alá, hozzátéve, azonnal meg kell kezdeni az elszámoltatást, ami az Egységben Magyarországért ellenzéki együttműködés minden pártjának írásban rögzített alapvetése. Emlékeztetett, Romániában bilincsben viszik el a korrupt politikusokat, Bulgáriában a volt miniszterelnököt ültették le, Szlovákiában pedig 14 évet kapott a korábbi legfőbb ügyész.

Felkészül Polt Péter

– figyelmeztetett. „Aki lepapírozta a nemzet kifosztását, az bűnrészes” – fűzte hozzá nagy tapsot kiváltva.

Jakab emlékeztetett, az uniós helyreállítási alapban 6000 milliárd forint most is ott van, ám „Brüsszel azt mondta, ezt a pénzt nem adja oda, csak akkor, ha Viktor, megígéred, hogy nem lopod el, mert az a pénz a magyar emberé, nem a tied. És Viktor sokat szokott ígérni, de ezt nem tudta megígérni” – közölte, amire a közönség részéről nagy derültség volt a válasz. A pártelnök azt mondta, ez a pénz április 3-ára vár, hogy oda jusson, amire az unió szánja.

Az ellenzéki vezető rámutatott, nem lehet egyik napról a másikra mindent helyrerakni, de

lépésről lépésre közelebb lehet jutni a rendszerváltáshoz, a szabadsághoz és a jóléthez.

Felidézte, országjárása során sokszor mondják neki, hogy a Kádár-rendszerben jobban éltek. „És ez nem a Kádár-rendszer dicsősége, hanem az Orbán-rendszer szégyene, mert azt jelenti, hogy elvesztegettünk harminckét évet” – mutatott rá.

A háborúval kapcsolatban Jakab azt az esetet említette, mikor a határról hoztak menekülteket Budapestre, akik azt mondták, „látod, Péter, ide vezet az a politika, amit Orbán művelt”. A történelemtanár végzettségű pártvezető szerint az orosz agresszió után „a vasfüggöny le fog ereszkedni”, ami után mindenkinek el kell döntenie, hova tartozik.

Rig Lajos: cél a korrupt politikai rendszer leváltása

A pártelnök beszéde után Rig Lajos, az ellenzéki Egységben Magyarországért jobbikos képviselőjelöltje azzal kezdte, hogy köszönetet mondott a tapolcaiaknak és a térség többi polgárának, amiért támogatták őt az ajánlásgyűjtés során. Arra kérte a választókat, hogy

ezt a lendületet barátaik, gyermekeik, ismerőseik felé is közvetítsék, győzzék meg a bizonytalanokat, mert ez a választás még nincs eldöntve, hanem azt ők döntik el.

Emlékeztetett, az Orbán-kormánynak tizenkét éve volt kétharmados felhatalmazással, hogy pozitív hatásokkal jövőt mutasson az embereknek. Ehelyett NER-es oligarchák szereznek tulajdont a Balatonnál, befektetők építik be teljesen a Balaton-partot, Fidesz-oligarchák ütik fel a fejüket a körzetben. Rig rámutatott, ők a pénzt megpróbálják átmenteni alapítványokba, a felsőoktatási intézményeknél létrehozott alapkezelő alapítványok ezt a célt szolgálják – mondta. A lopott pénz visszajár – hangsúlyozta az ellenzéki honatya.

Mostanra a hat párt vezetői meghallották a választók szavát, és kidolgozták, hogyan tud úgy együtt dolgozni hat párt, hogy különböző ideológiai nézeteik vannak.

Egy a legfontosabb: a nép kívánsága, a nép akarata, az, hogy ezt a korrupt politikai rendszert leváltsák

– húzta alá Rig Lajos, akit a lakossági fórum után Jakab Péterrel együtt még hosszú ideig ott tartottak a helyiek beszélgetni, fotózkodni.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}