A Kúria is kimondta: nem vizsgálható a levélszavazat-botrány

A Kúria is kimondta: nem vizsgálható a levélszavazat-botrány

A Kúria elutasította azt a kifogást, melyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) levélszavazat-botrány kivizsgálását elutasító határozata ellen nyújtottak be. Mint arról lapunk is beszámolt, a választások előtti szerdán Marosvásárhely és Jedd között egy illegális hulladéklerakón több, kitöltött és bezsákolt levélszavazatra bukkantak, melyek közül több meg is volt égve. Nem tudni, mi áll a háttérben, de az ellenzék és civil szervezetek az ügy kivizsgálását kérték a választások tisztaságának megőrzése érdekében.

Már kitöltött levélszavazatokra bukkantak egy illegális hulladéklerakat területén

Csütörtökön több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett - írja a Telex egy helyi újságra, a punctul.ro/pontmaros-ra hivatkozva. A helyi portál egy újságíróját, Cristian Teodorescut egy anonim olvasó értesítette arról, hogy Marosvásárhely mellett egy üres telken - amelyet eddig illegális hulladéklerakatként használtak -, az építkezési hulladékok között bezsákolt szavazólapokra bukkant.

Az NVB első fokon elutasította a kifogást, a határozatuk ugyanis kimondta, a választási eljárásról szóló törvény területi hatálya csak Magyarország területére terjed ki, így hatáskör hiányában nem vizsgálhatják az esetet. A fellebbezésre a Kúria lényegében ugyanezt válaszolta.

Hadházy Ákos a Facebookon közzétett bejegyzésében megjegyzi, a kúriai döntés tartalmaz egy „egészen cinikus és súlyos mondatot” is:

(…) a választási eljárás sommás jellege és a Ve.-ben a bírósági jogorvoslatra előírt rövid határidők kizárják a bizonyítási eljárás lefolytatásának és ennek keretében hiánypótlási felhívás kibocsátásának a lehetőségét a vitás hatásköri kérdések elbírálása esetén is (…)

A politikus emlékeztet, Ausztriában 2016-ban az osztrák alkotmánybíróság döntése alapján megismételtették az elnökválasztást, ugyanis „néhány helyen a levélszavazatokat hamarabb kezdték el számolni, mint ahogy hivatalosan lezárultak volna az urnák”. Felidézi, hogy bár akkor sem volt bizonyítható a választási visszaélés, de a választás megismétlésére azért került sor, mert

a visszaélés gyanúja is aláássa a választás tisztaságába és ezáltal a demokráciába vetett bizalmat.
{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}