Már szavaztak is a budapesti olimpiáról! Mutatjuk, ki melyik gombot nyomta meg

Döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Erre lehetőséget adott az, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán a lehetséges 2024-es budapesti olimpiai pályázat helyszíneiről döntött. Az LMP-s Csárdi Antal ennek ürügyén benyújtott egy módosítást, amely a pályázat lemondását irányozta elő.

Mutatjuk, hogy most ki hogyan döntött:

A fővárosi fideszes képviselők többsége természetesen a nem gombot nyomta le, nem támogatta a megálmodott sportrendezvény lefújását, ahogy mellesleg a jobbikos Tokody Marcell sem. Ezt az olimpiapárti álláspontot erősítette az MSZP részéről Gajda Péter és a DK-ás Hajdu László is.

Az MSZP által támogatott Gajda Péter és a soroksári, civil Geiger Ferenc szintén nemet mondott az utolsó pillanatban történő meghátrálásra.

Mondhatni nemzeti egyetértés alakult ki.

Mindez azért érdekes, mert szavakban az MSZP, a Párbeszéd és a DK is támogatja azt az aláírásgyűjtést, amit a semmiből felbukkanó Momentum mozgalom kezdett el a budapesti olimpia ellen.

A baloldal azonban messze nem egységes: az olimpia lefújását támogatta Csárdi Antal (LMP), Szaniszló Sándor MSZP), Trippon Norbert (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (DK) és Székely Sándor, független képviselő is, a Szolidaritás részéről. Tóth József (MSZP) nem nyomott gombot. Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) tartózkodott, ők egyébként később kifejtették az, hogy az embereknek kellene döntenie a kérdésben.

Emlékezet

A Reflektor blog emlékeztetett arra, hogy 2015 nyarán az olimpiai pályázat benyújtására szavazott a Fidesz, az MSZP képviselőinek a többsége, illetve a Jobbik és a Párbeszéd is. Fura módon a szocialista Szaniszló és Trippon támogatta a pályázat beadását, majd annak visszahívását is. Gy. Németh Erzsébet (MSZP) annak idején tartózkodott. Külön érdekesség, hogy Pokorni Zoltán (Fidesz) sem akkor, sem most nem nyomott gombot.

Mutatjuk, annak idején ki hogyan döntött:

A Jobbik állítása szerint korábban támogatta volna a népszavazást, de mint a párt fővárosi képviselője elmondta: már késő. A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) egyébként is közvélemény-kutatást fog készíteni a lakossági támogatásról és amelyik helyszínen nem fogadják nagy többséggel szívesen az ötkarikás játékokat, az állítólag eleve nem is fogja elnyerni a rendezés jogait.