2024-től megemelik az egyházi személyek jövedelempótlékát, Semjén Zsoltnak kell kidolgoznia a részleteket

2024-től megemelik az egyházi személyek jövedelempótlékát, Semjén Zsoltnak kell kidolgoznia a részleteket

Jövőre évi 61 711 834 forintnak kell rendelkezésre állnia a központi költségvetésben erre a célra.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy 2024-től kezdődően beépülő jelleggel évi 61 711 834 forint álljon rendelkezésre a központi költségvetésben a magyarországi egyházi személyek jövedelempótléka és zsidó örökség ápolása támogatását szolgáló előirányzata javára - szúrta ki a 24.hu.

A kormányhatározatból az is kiderült, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek december végéig meg kell vizsgálnia az előirányzat felosztására vonatkozó jogi szabályozást, valamint előterjesztést kell készítenie a felosztás új szabályairól.

A kormány felhatalmazta a miniszterelnök általános helyettesét a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény végrehajtásáról szóló 231/2019. (X. 4.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerinti megállapodások aláírására.

A lap azt írja, az idézett paragrafus szerint egyházi céltámogatásként kell tervezni azt a támogatást, amely a szolgálati helynek minősülő magyarországi településen hitéleti szolgálatot teljesítő egyházi személyek – külön megállapodásban meghatározott, az egyház belső szabályai szerint felosztható és az egyház belső szabályai szerint kifizethető – jövedelempótlékához kapcsolódik.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és felesége, Lévai Anikó (b) a pünkösdvasárnapi istentiszteleten a Hold utcai református templomban 2021. május 23-án. MTI/Soós Lajos)