38 év után hétfőn megdőlt a fővárosi szélrekord

38 év után hétfőn megdőlt a fővárosi szélrekord

Az utóbbi időben nem ez az egyetlen időjárási rekord, ami megdőlt: nemrég medőlt az országos napi szélrekord, és folyamatosan dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok.

Megdőlt a fővárosi szélrekord hétfőn: a János-hegyen óránkénti 85,3 kilométeres széllökést mértek – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján kedden.

A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord óránkénti 83,2 kilométeres szél volt, amelyet Budapest Örsöd állomáson, még 1985-ben regisztráltak.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a 20. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink – hangsúlyozták.

Hozzátették: az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak.

Nem ez az egyetlen szélrekord, ami mostanában megdőlt:

Október utolsó napján megdőlt az országos napi legnagyobb széllökés rekordja

számolt be akkor az OMSZ.

2023. október 31-én megdőlt az országos napi legnagyobb széllökés rekordja. Két helyen, Fülöpháza Hattyús-szék és Kab-hegy állomáson is 27,8 m/s-os (100 km/h) széllökéssel érkezett a hónapzáró hidegfront. Korábban ezen a napon 1969-ben Kékestető állomásunkon 27,1 m/s-os (98 km/h) széllökést rögzítettek a műszerek – írták.

Október végén több melegrekord is megdőlt, így tagadhatatlan, hogy a globális felmelegedés már a hétköznapjainkat is átalakítja.

(Címlapkép: Az Erzsébet-kilátó a János-hegyen 2020. október 28-án. MTI/Máthé Zoltán)