400-500 kilométer hatótávolságú rakétákkal is támogatnák Ukrajnát a németek

400-500 kilométer hatótávolságú rakétákkal is támogatnák Ukrajnát a németek

Közben a dán és a holland kormány amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket ad át Ukrajnának.

A dán és a holland kormány amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket ad át Ukrajnának, azért is, mert ez a döntés "zöld jelzést", szabad utat ad a német kormánynak arra, hogy támogassa az orosz agresszióval szemben védekező ukrán erőket a 400-500 kilométer hatótávolságú Taurus rakétákkal.

Mint mondta, az F-16-osok is rendelkeznek nagy hatótávolságú fegyverekkel, de a dán és a holland kormány mégsem tart attól, hogy az ukrán partnerek Oroszország elleni támadásokra használják majd a gépeket, ez pedig "éppen elég ok" arra, hogy a berlini vezetés hozzájáruljon a német légierőnél kellő számban rendelkezésre álló Taurusok egy részének átadásához.

Kiemelte, hogy

a Nagy-Britanniától Ukrajnának átadott Storm Shadow típusú rakétákhoz hasonló Taurusok révén meg lehet szakítani és fel lehet számolni orosz utánpótlási útvonalakat a front mögött, ukrán területen.

Ukrajnának nagy szüksége van ezekre a fegyverekre, "és Ukrajna megbízható partner" - hangsúlyozta a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

Aláhúzta, hogy szakítani kell az eddigi német gyakorlattal, nem lehet minden egyes támogatási program előtt hónapokig tartó vitát folytatni, hanem be kell látni, hogy Oroszország Ukrajna elleni "brutális támadásának" csak akkor lehet véget vetni, ha Ukrajna rendelkezik a szükséges katonai eszközökkel.

(Címlapkép: Twitter)