40–70 százalékkal fizeti túl Tiborczékat az Orbán-kormány a 600 milliárdos irodabiznisznél

40–70 százalékkal fizeti túl Tiborczékat az Orbán-kormány a 600 milliárdos irodabiznisznél

Nemzetközi összehasonlítás nyomán úgy fest, a titokban tartott gigaprojekt nemcsak értelmetlen, de alaposan túlárazott is. A NER-lovagok legalább tovább híznak az adóforintjainkból.

Már írtunk arról, hogy a Fidesz dominálta állam egy fél Mészáros Lőrincnyi vagyontömegért, avagy egy új metróvonal áráért, körülbelül 600 milliárd forintért tervez három irodakomplexumot venni Orbán Viktor vejétől és társaitól, titokban és verseny nélkül.

Most Tiborcz István és köre nevével fémjelzett ingatlanügyben a Válasz Online az általa sorra vett nemzetközi összehasonlítások alapján arra jutott, hogy

az értelmetlennek tűnő gigaprojekt 40–70 százalékkal lehet túlárazva.

Beszédes, hogy a brutális adófizetői pénztömeget felemésztő NER-es bizniszt a portál „az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyijaként” értékelte.

Ahelyett, hogy világos célok kitűzésével, nyílt versenyt hirdetve és átlátható pontozási kritériumokkal operálna az Orbán-kormány, inkább sumákol a 335 ezer négyzetméternyi új irodatér megvásárlását felölelő ügylettel. Sőt,

az új kormánynegyed-vásárlásokról titkos határozatokkal döntöttek

- hangsúlyozta a lap.

Az egésznek nincs semmi értelme, hisz a Fidesz uralta állam semmilyen nyilvános számítással nem támasztotta alá, hogy miért van szüksége ekkora új térre, és miért kell az épületeket azonnal tulajdonolnia is.

De az sem tiszta, miért ilyen méregdrága, mivel a legfrissebben kiperelt adatok szerint a kormányzat jócskán túlfizeti a verseny nélküli eladókat, Tiborczot és társait.

Ingatlanszakértők úgy kalkuláltak, hogy

a szóban forgó irodatömbök esetében komoly felár detektálható: 600 milliárd helyett legfeljebb 425 milliárd forintos ár lehetne bárhogyan is indokolható, több semmiképp.

Az ingatlanmutyit érintő számítások és árbecslések bővebben a Válasz Online cikkében olvashatók.

(Címlapkép: Tiborcz István - Béli Balázs/Alfahír)