Titkos ingatlanmutyi: a kormány 580 milliárd forintot játszott át Tiborcz körének

Titkos ingatlanmutyi: a kormány 580 milliárd forintot játszott át Tiborcz körének

Ebből a pénzből egy egész metróvonal kijönne. Vagy egy fél Mészáros Lőrinc.

Az Orbán-kormány legalább 580 milliárd forintnyi közpénzt fizet ki három ingatlanprojektért a beruházási stop idején. Az eladói oldal fő alakjai pedig Tiborcz István, a miniszterelnök veje, Garancsi István, az ország egyik leggazdagabb milliárdosa, aki Orbán Viktor barátjaként ismert, és Balázs Attila, a NER-hez köthető gigaberuházásokkal foglalkozó Bayer Construct tulajdonosa – írja a 24.hu a Válasz Online nyomán.

Az utóbbi 35 év legnagyobb ingatlanmutyija Tiborcz István főszereplésével

Három giga-ingatlanberuházás érintett: a zuglói Dürer Park irodatornyai , a Bosnyák téren épülő irodakomplexum, illetve a Kopaszi-gát melletti BudaPark ingatlanprojekt. A kormányzati szervek költözködésébe burkolt nagy ingatlanbizniszét teljes egészében az adófizetők pénzéből finanszírozzák, amely a lap számítása szerint összesen 580–620 milliárd forintba kerülhet a végén.

Az Ajtósi Dürer soron épített irodatömböt a magyar állam Garancsi István és Tiborcz István kettősétől eredetileg 110 milliárd forintért vásárolta volna meg, viszont az inflációra hivatkozva ezt sikerült 120 milliárd forintra felalkudni. Az irodatömb a Garancsi érdekeltségébe tartozó Market Asset Management és a Tiborcz-közeli Főnix Magántőkealap által közösen jegyzett Dürer Befektető Kft. projektje.

Ott van még a Bosnyák téri betonszörny. Erről már korábban kiderült, hogy az állam a Balázs Attila-féle Bayer Constructtól veszi meg potom 244 milliárd forintért. Az ingatlanmutyi harmadik állomása a Kaposzi-gát: itt hat irodaépületet nézett ki magának az állam 255 milliárd forintért. A tervek szerint ide is állami szervezetek költözhetnek majd, ebben az esetben ezek többek között a MÁV–Volánbusz-csoport és az Állami Számvevőszék.

Összehasonlításképpen:

Az M4-es metróvonal tíz éve 452 milliárd forintból készült el, tehát ez a mai 580 milliárd elég lehetne például egy metróvonalnyi városfejlesztésre, vagy arra, hogy akár húsznál többször felújítsák a Lánchidat

– mutat rá a Válasz Online. Hogy minek az államnak ez a sok iroda, ráadásul ennyiért? Válaszoljon helyettünk a Bosnyák téri ügyletet feltáró országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos:

Nem azért, mert szüksége lenne rá, hiszen minden állami hivatalnak van elegendő irodája. Csak azért költik el ezt a rengeteg pénzt – miközben a gazdaság romokban, állítólag semmi fontosra nincs forrás –, hogy megmentsék a „nemzeti nagytőkéseket” a csődtől. Tiborcz, Garancsi és Balázs Attila ugyanis csúnyán befürödtek volna ezekkel a megalomán projektekkel: a lakásokat nem tudják eladni, irodát nem bérel senki. Ez a Fidesz-féle kapitalizmus: a „vállalkozó” helyett az adófizetők viselik az összes kockázatot.

https://www.facebook.com/AlfahirHirportal/posts/pfbid02bfA8rhzQoAdescwftyHiQGD1qtkKrUnsyxTC8BRBDrqWktYQ3wTPQ6hbHV1ZbxHHl

(Címlapkép: Tiborcz István és Orbán Viktor)