46 évesen meghalt Jakab Ferenc virológus

46 évesen meghalt Jakab Ferenc virológus

A Pécsi Tudományegyetem a professzort saját halottjának tekinti.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár - tájékoztatott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a honlapján pénteken.

Az egyetem hivatalos oldalán azt írták:

a PTE innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője 46 éves volt.

A professzort a felsőoktatási intézmény saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi, temetéséről később intézkednek - közölték.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban, és Kaposvárra járt gimnáziumba. 2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia-kémia szakán, és tetemes időt töltött holland, belga és amerikai víruskutató laborokban. Doktori fokozatát 2005-ben szerezte meg elméleti orvostudományból, 2012-ben pedig biológiai tudományokból habilitált. 2020-ban sikeres védése után az MTA doktora lett. Korábban Jakab a kormány által felállított Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője is volt, emellett több ízben is kutatott külföldön.

(Címlapkép: Jakab Ferenc, a PTE innovációs rektorhelyettese, a kutatásoknak teret nyújtó pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) vezetője beszél sajtótájékoztatón 2023. február 7-én. MTI/Ruprech Judit)