46 millióért aszfaltozták le a 130 méteres utcát, amelynek közepéből villanyoszlopok meredeznek

46 millióért aszfaltozták le a 130 méteres utcát, amelynek közepéből villanyoszlopok meredeznek

A lombkorona nélküli lombkoronasétány, a másfél méteres kilátó, a panorámaablakos vécék és a földútátadás után itt egy újabb NER-vívmány: az út közepén végigfutó, körbeaszfaltozott villanyoszlopok. Ezt még Rogán Antal feltalálói irodája is megirigyelné.

Nem is feltétlenül az utca közepén álló villanyoszlopok, sokkal inkább a megjelenő bámészkodók, szelfizgetők, éjszakai visítozók és az utcát ralipályának gondolók zavarják a mosonmagyaróvári elhíresült Királydomb utca lakóit azóta, hogy leaszfaltozták ott a burkolatot – írta meg a Telex.

Vicces az egész, hogy így aszfaltozták le az utat, néha olyan érzésem van, mintha szándékosan így építették volna meg, hogy Mosonmagyaróvár bekerüljön a hírekbe

– mondta a lapnak egy helyi férfi hüledezve, aki nem tudja elképzelni, mi került ezen 46 millió forintba, és mi került volna további tízmilliókba, ha kiveszik és áthelyezik az út közepéről a villanyoszlopokat.

Jó hír, ha egy település eddig földes-poros utcája aszfaltburkolatot kap. A szóban forgó eset különlegességét az adja, hogy egy furcsa megoldást választottak az utca közepén futó villanyoszlopok dilemmájára: a 130 méter hosszú szakaszon az úttest közepén futnak a villanyoszlopok, amiket körbeaszfaltoztak, az oszlopoknál pedig kis "körforgalmat" képezve kiszélesedik az út.

Kosár Tibor, a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője így magyrázta az érdekes megoldást az RTL Híradónak:

Azért marad bent, mert sem anyagilag, sem pedig időben nem indokolta volna a tervezés és a kivitelezés, hogy ezt a vezetékezést, ezt a kábelezést kitegyük, és ezért találtunk egy olyan megoldást, amivel bent maradt az út közepében.

Az áthelyezés több tízmillió forintba került volna, ezért döntöttek így. Az oszlopok köré kis szigeteket építenek majd, hogy elkerüljék a baleseteket.

Az utcában lakók alapvetően örülnek a fejlesztésnek, csak a szelfizők és a ralizók zavarják őket.

A különleges megoldás nem csak a mémgyárosokat ihlette meg, hanem egyenesen turistalátványossággá tette a Királydomb utcát. Kocsikkal, motorokkal jönnek ide, hogy az oszlopok körül szlalomozzanak és szelfiket készítsenek.

Az utca még munkaterület, így az egyik oldalról szalaggal lezárták. Idejött egy taknyos kölyök a kocsijával, el akarta húzni, hogy majd ő behajt ide, aztán szelfizik vagy ott ralizik. Elzavartam, bejött a másik oldalról, a telefonját mutogatta, hogy neki engedélye van. Amikor rá akartam nézni, akkor meg lökdösni kezdett

– magyarázta a Telexnek egy ott lakó férfi, aki hozzátette: nem egyedi esetről van szó. Volt, hogy este 11 után érkezett 8-10 sportautó, de volt, hogy motorosok jöttek szlalomozni. Nem érti, hol vannak ilyenkor a rendőrök, polgárőrök.

Az utca közepén futó oszlopsor nem újdonság: többen elmondták, évtizedek óta így van, tulajdonképpen az oszlopok körül jött létre az út. Eddig nem volt belőle baj, de most ez egy felfordulás.

Biciklisek jönnek, hajkurásznak. Valamelyik nap egy színes bőrű férfi is itt bóklászott, figyelte az új aszfaltcsíkot

– mondta el egy a Királydomb utcában született férfi.

Az itt lakók ennek ellenére pozitív véleménnyel vannak a megoldásról, csak két kérdésre keresik a választ: Hogyan fér el majd itt például a kukásautó; és miért nem inkább a helyi Karolina Kórház nehéz helyzetével foglalkoznak az emberek?

(Címlapkép: Ádám Krisztián)