50 millió dollár kezdőtőkével életre hívják a Magyar-Üzbég Magántőkealapot

50 millió dollár kezdőtőkével életre hívják a Magyar-Üzbég Magántőkealapot

Nagy Márton miniszter szerint a magyar-üzbég gazdasági kapcsolatok nagy lehetőségek előtt állnak.

A magyar-üzbég gazdasági kapcsolatok jelentős erősödését hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az üzbegisztáni Taskentben megrendezett üzleti fórumon - tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményben az MTI-t csütörtökön.

A magyar kormány képviseletében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részt vett a II. Taskenti Nemzetközi Befektetési Fórumon. A rendezvényen - többek között - jelen volt Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök, Muhammed Salaiman Al Jasser, az Iszlám Fejlesztési Bank elnöke, Olga Algayerova, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának főtitkára, valamint Suhail Mohammed Al Mazrouei, az Egyesült Arab Emirátusok energetikai és infrastrukturális minisztere, Akylbek Japarov, a Kirgiz Köztársaság miniszteri kabinetjének elnöke.

A tárcavezető beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország és Üzbegisztán gazdasági kapcsolatai folyamatosan erősödnek, a két ország közötti kereskedelmi volumen a globális lassulás ellenére is növekedett, miközben kiváló együttműködések figyelhetők meg a gyógyszeripar, az infokommunikáció, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a gépgyártás és a vegyipar területén.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar-üzbég startup program keretében már 9 közös projekt indult el, a 2022-2023-as időszakra közös ipari együttműködési program létesült, az OTP pedig megállapodást írt alá Üzbegisztán 5. legnagyobb bankjának (Ipoteka Bank) megvásárlásáról.

Nagy Márton bejelentette, hogy az Üzbegisztánban tevékenykedő magyar piaci szereplők támogatása érdekében - beleértve a magyar-üzbég vegyesvállalatokat is - 2023 harmadik negyedévében

50 millió dollár kezdőtőkével Magyar-Üzbég Magántőkealap jön létre, s ennek kerete a későbbiekben 200 millió dollárra bővülhet.

Mindez jelen árfolyamon mintegy 16,9 milliárd, illetve 67,6 milliárd forintot jelent.

Hangsúlyozta, hogy a magyar-üzbég gazdasági kapcsolatok nagy lehetőségek előtt állnak, a feleket nemcsak üzleti együttműködés, hanem személyes tisztelet és barátság is összeköti - áll a GFM közleményében.

(Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Multi Program nemzetközi zárókonferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2023. március 29-én. MTI/Bodnár Boglárka)