50 millió forintos EU-s támogatásból építettek konténerfalut Fülöp-szigeteki bevándorlóknak Kerecsenden

50 millió forintos EU-s támogatásból építettek konténerfalut Fülöp-szigeteki bevándorlóknak Kerecsenden

A Fidesz-kormány országszerte többszáz millióval támogatja az egyre jellemzőbben vendégmunkások számára épített munkásszállókat. A legtöbb ilyen a kerecsendinél sokkal magasabb színvonalon épül.

50 millió forintot költöttek európai uniós forrásokból arra, a konténerekből összetákolt munkásszállóra, amit az ügyet nyilvánosságra hozó Hadházy Ákos független képviselő csak „nyomortanya” névvel illetett. A Kerecsenden található koplexumban filippínó vendégmunkások laknak.

A Fidesz-kormány által Magyarországra behívott, jellemzően távol-keleti multiknak dolgozó ázsiai vendégmunkások jellemzően ennél sokkal jobb körülmények között laknak.

A kerecsendi konténertelep felépítésére az 50 milliós támogatott hitelt a GINOP-8.8.1-17 „Foglalkozás ösztönzése célú hitel” elnevezésű projekt keretében kapták — emelte ki az ellenzéki politikus. Azon ő is megdöbbent, hogy a célt szabadon értelmezve nem magyarok foglalkoztatására költötték el ezt a pénzt.

Az Okker-Plusz Nonprofit Kft. tulajdonosa valószínűleg egy stróman, a feltételezett valódi elkövetőket már régről ismerem

— írta Hadházy.

A képviselő rámutatott: a konténertelep egy igen bizarr helyszínen, egy szintén száz milliós EU-s hitelből épült „kalandpark” területén épült. A létesítmény soha sem üzemelt névleges funkciójának megfelelően – tette hozzá –, a fogadóépületben pedig már szintén vendégmunkások laknak.

Hadházy Ákos a feltehetőleg korrupciós ügy hátterében a bíróság által is választási csalónak minősített Oroján Sándor barátját, Lepres Dávidot sejti, akinek más hasonló ügyei is voltak Heves megyében. A cég csekély bevételei, például a tavaly bevallott néhány millió forint, nehezen egyeztethetők össze azzal, hogy a viskók elé kitett tárgyak, biciklk száma alapján a „munkásszállón/nyomortanyán nagyüzem van”.

Úgy látszik, a vendégmunkások tömeges behozatala és kihasználása, vagyis a legális emberkereskedelem, mostanában a menő, tuti biznisz.

Az ellenzéki politikus szerint pofátlanság, hogy valaki ezt „foglalkozást elősegítő” EU-s hitelből teszi. Hadházy facebook képein az is látszik, milyen nyomorsúgáos körülmények között élnek a filippínó vendégmunkások.

(Címlapkép: Hadházy Ákos/facebook)

Nem a kerecsendi az egyetlen munkásszálló, ahol konténerekben laknak a kormányközeli cégek által behozott vendégmunkások.