Magyarul nincs kiírva semmi az oroszlányi munkásszállóban, mivel ott csak ázsiai vendégmunkások laknak

Magyarul nincs kiírva semmi az oroszlányi munkásszállóban, mivel ott csak ázsiai vendégmunkások laknak

A konténer-munkásszállóban pedig már csak a portás beszél magyarul. A jobbikos Brenner Koloman a helyszínen járva figyelmeztetett, hogy Fidesz-közeli cégek továbbra is tízezrével telepítik hazánkba a „migránsmunkásokat”.

A Jobbik-Konzervatívok hetek óta rendszeres sajtótájékoztatókkal hívja fel a figyelmet az Orbán-kormány által teremtett problémára. Ezúttal Oroszlányba látogattak el, ahol Brenner Koloman, a párt frakcióvezető-helyettesét Szanyi Gábor helyi, jobbikos önkormányzati képviselő fogadta.

Itt állunk Oroszlányban. Hátunk mögött egy olyan munkásszálló található, ahol kizárólag távol-keleti migránsmunkások lettek elszállásolva, úgyhogy eljutottunk odáig, hogy itt már magyarul nincs is kiírva semmi

– számolt be a szomorú helyzetről Brenner Koloman.

A Fidesz-kormány veszélyes terve szerint félmillió migránsmunkást szabadítanának a magyar emberekre, kivételes bánásmódot biztosítva nekik – mutatott rá a frakcióvezető-helyettes.

Az önkormányzattól szerezte meg az épületet egy élelmes vállalkozó. Magyar munkások itt egyáltalán nem laknak.

Rámutatott: míg egy átlagos magyar család és a magyar fiatalok számára sokszor nehézséget jelent a lakhatásuk biztosítása, addig a migránsmunkásoknak gyakran többszázmilliós állami támogatással luxusszállásokat építenek. Ugyan a munkabérük még az amúgy alacsony magyar béreknél is kevesebb, így elveszik a magyar emberek elől a munkahelyeket, illetve letörik a béreiket, de kivételes bánásmódban részesülnek, mivel nekik a munkaadójuk kifizeti a szállásukat és az étkeztetésüket – hangsúlyozta Brenner Koloman.

A Jobbik-Konzervatívok szerint egy normális világban mindenki a saját szülőföldjén kell boldoguljon, ehhez pedig a kormánynak minden feltételt biztosítania kell. Ezzel szemben a Fidesz-kormány gyakorlatilag elüldözi a fiatalokat hazánkból, migránsmunkások behozatalával alacsonyan tartja a magyar béreket, és a lakhatás tekintetében is inkább segíti a migránsmunkásokat, mint a magyar embereket.

A helyi, jobbikos képviselő már négy éve szólt, hogy inkább magyaroknak kellene otthonokat teremteni.

Szanyi Gábor helyi szemszögből világította meg a problémát:

Ezt az épületet négy évvel ezelőtt 133 millió forintért adta el az oroszlányi önkormányzat egy élelmes vállalkozónak, aki egy évvel később lehetőséget kapott, hogy hitelből munkásszállóvá alakítsa.

Az önkormányzati képviselő rámutatott, hogy mivel a magyar emberek jellemzően a családjukkal együtt szeretnének élni, így a munkaerőpiaci mobilitás ösztönzése szempontjából hibás politika a munkásszállóépítést támogatni az adófizetők pénzéből. Elmondta, hogy ő már az épület eladásakor jelezte az önkormányzat felé, hogy abban inkább családok számára kibérelhető lakásokat kellene kialakítani, hogy ne csak egy-egy magyar ember, hanem egész családok tudjanak Oroszlányba települni, ezzel a magyar munkavállalók számát bővítve.

A konténer-munkásszállóban ez az egyetlen magyar felirat. A 2015-ös dátumból látszik, hogy már régen tervezték munkások nagy tömegeinek elszállásolását.

Ő is megerősítette, hogy az épületben egyáltalán nincsenek magyar feliratok, mivel az üzemeltetőkben fel sem merült, hogy magyar munkavállalókat fognak itt elhelyezni.

Oroszlányban épült egy konténer-munkásszálló is, ahol nem lehet magyar szót hallani, legfeljebb a portástól.

Ezen kívül még egy konténer-munkásszálló építését tervezik a településre, ahol feltehetőleg szintén ázsiai migránsmunkásokat fognak elszállásolni. Szanyi Gábor szerint félő, hogy hozzájuk is egy környezetszennyező és egészségre veszélyes akkumulátorgyár építését tervezi a kormány.

Az egyre gyarapodó munkásszállások azt sugallják, hogy az oroszlányiak is a nyakukba kaphatnak egy kínai akkumulátorgyárat.

A Jobbik-Konzervatívok a távol-keleti nagyberuházások és a vendégmunkások tömeges betelepítése helyett a magyar fiatalok munkavállalásának és a családok otthonteremtésének támogatását követeli.

(Címlapkép: Wladyczanski Péter)