5,4 százalékra gyorsult az ukrán éves infláció júliusban

5,4 százalékra gyorsult az ukrán éves infláció júliusban

Közben folytatódnak az Oroszországgal hadban álló ország egészére kiterjedő légitámadások, dróncsapások, így Ukrajna teljes területén légiriadót jelentettek be.

Ukrajnában 5,4 százalékra, idén a legmagasabb szintre gyorsult a fogyasztói árak emelkedése júliusban éves összevetésben a júniusi 4,8 százalékról - áll a statisztikai hivatal honlapján.

Az MTI azt írja, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított inflációs ráta,

a maginfláció 5,7 százalék lett júliusban, magasabb a júniusi 5 százaléknál és a májusi 4,4 százaléknál.

Júliusban havi összevetésben nem változtak a fogyasztói árak, a júniusi havi emelkedés még 2,2 százalékos volt.

A tíz százalékos szintet is megközelítheti majd a drágulás üteme Ukrajnában

Az ukrán központi bank július végén 8,2 százalékról 8,5 százalékra emelte az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzését. A jegybank friss várakozása szerint a folyó harmadik negyedévben az infláció 7,9 százalékra emelkedik és a növekedés 2025 első negyedévében is tart majd, amikor eléri a 9,7 százalékos csúcsot, ezt követően csökkenni kezd.

Ukrajnában az infláció 2023-ban 5,1 százalékra lassult a háború kitörésének évében, 2022-ben mért 26,6 százalékról, miután 2021-ben 10 százalékot mértek

- idézték fel.

Az ukrán légierő az egész országra kiterjedő orosz légitámadásokra figyelmeztetett, több drónt már kiiktattak

Az ukrán légierő kedd hajnalban az egész országra kiterjedő további légitámadásokra figyelmeztetett, miután közölte, hogy Oroszország az éjszaka folyamán 38 drónnal és két Iszkander-M ballisztikus rakétával indított támadást ukrán területek ellen. Az orosz védelmi minisztérium közben az orosz határtérség közelében 14 ukrán drón megsemmisítéséről tett jelentést.

Az orosz erők drónjai közül harmincat több ukrán régió fölött semmisítettek meg

- írta az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson. Azt azonban nem tisztázták, hogy a többi fegyverrel mi történt.

A légierő egy külön Telegram-üzenetben közölte, hogy kedden hajnalban Ukrajna egész területén légiriadót jelentettek be újabb légitámadások veszélye miatt.

Az orosz légvédelem keddi jelentése szerint az éjszaka folyamán 14, Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg, amelyek a Kurszk, Voronyezs és Belgorod régiót támadták.

Tizenkét drónt a kurszki határtérség fölött lőttek le, egyet-egyet pedig Voronyezs és Belgorod fölött - írta az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a RIA orosz hírügynökség.

(Címlapkép: Orosz rakétatámadás után romok és autóroncs a Kijevi területen fekvő Brovari közelében fekvő egyik faluban 2024. augusztus 11-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)