’56-os zászlóval tiltakozott a Jobbik IT az orosz nagykövetség előtt

’56-os zászlóval tiltakozott a Jobbik IT az orosz nagykövetség előtt

„Az 1956-os hősök nem fasiszta lázadók, az oroszok gyalázatos kijelentése ellen pedig tiltakoznia kellene Szijjártó Péternek és a magyar kormánynak!”

Az Alfahír is beszámolt, hogy az új orosz történelemkönyv - amelyet Vlagyimir Putyin bizalmasa írt - az 1956-os magyar forradalom hőseit fasiszta lázadóknak titulálja, a rendszerváltás utáni szovjet kivonulást, illetve az egykori szovjet csatlósállamok elengedését pedig elhibázott döntésnek.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata reagálva az eseményekre flashmobot szervezett a budapesti orosz nagykövetséghez, tiltakozásul felrajzolva az 1956-os lyukas zászlót a diplomáciai kirendeltség épülete elé. Akciójukat hosszas rendőri igazoltatás követte.

Nagy Bence, a Jobbik IT elnöke szerint a legmegdöbbentőbb, hogy a magyar kormány és Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter sem tiltakozott ezen megfogalmazás ellen, sőt meg sem szólaltak a felháborító kijelentéssel kapcsolatban.

Az 1956-os hősök nem fasiszta lázadók! A gyalázatos megfogalmazás ellen az egész magyar kormánynak, erőteljes hangsúlyt használva kellene tiltakoznia. Szijjártó Péternek pedig be kellene rendelnie az orosz nagykövetet magyarázatot követelve erre az 1956-os forradalmat gyalázó förmedvényre

- szögezte le a szervezet vezetője.

Fotó: Jobbik IT

Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője korábban felszólította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy Oroszország nagykövetét azonnal kéresse be a hivatalába.

A Jobbik-Konzervatívok hangsúlyozza, a történelemhamisító tankönyv léte nagyon komoly megsértése az 1956-os szabadságharcosok emlékének és az egész magyarságnak, ezért követelik, hogy a külügyminiszter a diplomáciai szokásoknak megfelelően tiltakozó jegyzéket is adjon át, amibe

fejezze ki, hogy „ez a tankönyv a kommunista Szovjetunió ideológiáját tükrözi!”

(Címlapkép: Jobbik IT)