Jobbik-Konzervatívok: Szijjártó kéresse be az orosz nagykövetet az '56-os hősöket fasisztázó tankönyv miatt!

Jobbik-Konzervatívok: Szijjártó kéresse be az orosz nagykövetet az '56-os hősöket fasisztázó tankönyv miatt!

A Fidesz oroszpárti külpolitikája még a legközelebbi szövetségeseink, a lengyelek szemében is megbízhatatlanná tett minket, Orbán Viktor és külügyminisztere pedig az '56-osok emlékét gyalázó, történelemhamisító hazugságokra sem reagál.

Nem fasiszta csőcselék, hanem magyar hazafiak voltunk, akik szabadon szerettek volna élni a saját országukban – mondta Pongrátz Gergely 1956-os hős, aki aztán '56 lyukas zászlaját átadta a Jobbik ifjainak

– idézte sajtótájékoztatójának elején Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke.

Az ellenzéki politikus azzal kapcsolatban fordult kedden a nyilvánossághoz, hogy a putyini Oroszország központi megrendelésre készült, új történelem tankönyve nyugatról pénzelt fasiszta lázadásnak állítja be az 1956-os forradalom és a szabadságharc eseményeit.

Brenner Koloman a Jobbik-Konzervatívok nevében felszólította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy Oroszország nagykövetét azonnal kéresse be a hivatalába. Mivel az ellenzéki párt véleménye szerint a történelemhamisító tankönyv léte nagyon komoly megsértése az '56-os szabadságharcosok emlékének és az egész magyarságnak, ezért követelik, hogy a külügyminiszter a diplomáciai szokásoknak megfelelően tiltakozó jegyzéket is adjon át, amiben fejezze ki, hogy

"ez a tankönyv a kommunista Szovjetunió ideológiáját tükrözi."

A konzervatív politikus mint a Külügyi bizottság alelnöke hangsúlyozta: egyértelmű, hogy nekünk kiegyensúlyozott gazdasági és politikai kapcsolatokra kell törekedni minden nagyhatalommal. Viszont, mint az egyetlen NATO-elkötelezettségű, jobboldali párt frakcióvezető-helyettese hozzátette: a Fidesz-kormány 13 éve alatt Magyarország kibillent ebből a normális politikai egyensúlyból, ezért most komoly elhatárolódást várnak el a külügyminiszter és a kormány részéről. Brenner Koloman rámutatott: 2016-ban, amikor Oroszország pogromnak minősítette '56 eseményeit, Szijjártó Péter még bekérette az orosz nagykövetet, de most hallgat. Mi változott meg?

"Azt gondoljuk, hogy jogos kérés, hogy ne a Szabadságról elnevezett téren álljon a szovjet-orosz elnyomást idéző emlékmű."

A jobbikos politikus kilátásba helyezte, hogy ismét benyújtják egy javaslatukat, amit a fideszes többség már korábban leszavazott:

A szovjet hősi emlékművet szállítsák el a Szabadság térről! A mi politikai közösségünk véleménye nem változott: Ruszkik haza!

Kiemelte: itt hadisírok már nem találhatók, a békeszerződésben pedig pusztán annyi áll, hogy legyen Budapest területén belül egy ilyen emlékmű, ezért joggal várható el, hogy tüntessék el a Szabadságról elnevezett térről.

Brenner Koloman emlékeztetett arra, amikor 2022 februárjában Orbán Viktor ott állt Moszkvában és rezzenéstelen arccal hallgatta végig, amikor Vlagyimir Putyin kifejtette, hogy a NATO-nak vissza kellene vonulnia az 1997-es határai köré. Ez azt jelentené, hogy Kelet-Közép-Európa országai, amik 1990-ben végre felszabadultak a szovjet-orosz megszállás alól, ismét orosz érdekszférába kerülnének.

A Jobbik-Konzervatívok ellentmond az orosz törekvésnek, és úgy gondoljuk, hogy a nemzeti érdekkel ellentétes az a politika, amit Orbán Viktor és a Fidesz művel.

Az ellenzéki képviselő hozzátette: a NATO-szövetségeseink, az európai nemzetek, köztük a lengyel barátaink szemében is megbízhatatlanná váltunk, mivel a Fidesz-kormány oroszpárti külpolitikát folytat. Brenner Koloman hangsúlyozta: a Jobbik-Konzervatívok álláspontja szerint Magyarországnak a nyugati szövetségben a helye, mert csak ez által lehet fenntartani a biztonságunkat.

(Címlapkép: Vagn Hansen)