600 ezren külföldön – ezekbe az országokba mentek a magyarok

Egy kimutatás szerint jelenleg közel 600 ezer magyar hagyta el az országot. Már Szlovákiában is sokkal jobb élni, mint nálunk.

A legtöbben a jobb kereseti lehetőségek miatt mennek külföldre dogozni, de nem ez az egyetlen indok. A nyugodt és sokkal kiszámíthatóbb élet is sok honfitársunkat kicsábította.  A jelenlegi kivándorlási hullám leginkább a XIX. század utolsó évtizedeiben tapasztaltakhoz hasonítható. A mostani azonban sajnálatos módon sokkal intenzívebb. Akkor mintegy 40 év alatt hagyták el az országot mintegy 1,3 millióan. Most azonban 600 ezer ember távozott külföldre mindösszesen néhány év leforgása alatt.

Forrás: hungarianspectrum.wordpress.com

Az tagadhatatlan tény, hogy egy ország sikertelenségét és élhetetlenségét jelzi, ha a fiatalok a jobb élet reményében tömegesen vándorolnak külföldre. Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a fiatalok csupán kalandvágyból távoznak az országból.  Ezzel szemben az igazság az, hogy elsősorban hazánk rossz gazdasági helyzete miatt kénytelenek elmenni. Mindezt alátámasztja, hogy azokban a szakmákban, ahol a magyar bérek megközelítik a nyugatit ott gyakorlatilag megszűnt a kivándorlás.

Szomorú adat, hogy 2007 óta nyolcezer orvos hagyta el az országot, ami az ápolók elvándorlásával együtt igen nehéz helyzetbe hozza az egészségügyet. Egy tavaly készített kutatás szerint a 20 és 35 év közöttiek 48 százaléka akár végleg elköltözne Magyarországról. A kivándorlók 80 százaléka 40 év alatti, minden harmadik közülük diplomás, a legtöbben úgy hagyják itt az országot, hogy van állásuk, csak éppen nem tudnak normális életet biztosítani maguknak a bérükből.