68 kínai harci repülőgép és 10 hadihajó jelent meg Tajvan közelében

68 kínai harci repülőgép és 10 hadihajó jelent meg Tajvan közelében

A megszokottnál nagyobb számú kínai katonai járművet észleltek a hatóságok.

Hatvannyolc kínai harci repülőgépet és tíz hadihajót észleltek Tajvan partjai közelében az utóbbi 24 órában - adta hírül csütörtökön az MTI a tajvani védelmi minisztérium közlése alapján.

A tárca tájékoztatása szerint a kínai katonai járművek tengeri és légi gyakorlatokat hajtottak végre, és a Santung repülőgép-hordozó felé tartottak a Csendes-óceán nyugati részén. Az észlelt vadászgépek és drónok közül negyven átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, és belépett a tajvani légtérbe - tette hozzá a védelmi minisztérium.

A tajvani hatóságok rendszeresen adnak hírt ilyen incidensekről a sziget közelében, de ezúttal - a korábbi esetekhez képest - viszonylag nagyobb számú kínai katonai járművet észleltek.

A tajvani hadsereg vadászgépeket, hadihajókat és szárazföldi rakétarendszereket helyezett készenlétbe a gyakorlatozó kínai gépek észlelése miatt.

A hét eleje óta feltűnően több kínai katonai jármű bukkant fel Tajvan közelében: hétfő óta minden nap nagyjából 40 vadászgépet és hadihajót észleltek, míg ez a szám szeptember elején még átlagosan tíz alatt volt.

Ismeretes, a kínai védelmi minisztérium augusztusban bejelentette, hogy az ország védelmi ereje gyakorlatozásba kezd Tajvan szigete körül „a szeparatisták és idegen erők elrettentésére”. Egy héttel korábban William Lai tajvani alelnök látogatást tett az Egyesült Államokban. Kína változatlanul saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, stratégiai jelentőségű Tajvanra.

(Címlapkép: Videófelvételről készített képen egy kínai harci repülőgép készül felszállni egy kínai hadgyakorlat meg nem nevezett helyszínén 2023. augusztus 19-én. MTI/AP/CCTV)