81 európai médiaszolgáltatóhoz korlátozták a hozzáférést Oroszországban

81 európai médiaszolgáltatóhoz korlátozták a hozzáférést Oroszországban

Köztük van az AFP hírügynökség, a Politico, de a magyar 444.hu is.

Nyolcvanegy európai médiaszolgáltatóhoz korlátozták a hozzáférést Oroszországban, válaszul arra, hogy az Európai Unióban orosz tömegtájékoztatási eszközöket tiltottak be - közölte honlapján kedden az orosz külügyminisztérium az MTI beszámolója szerint.

"Az Európai Unió Tanácsának május 17-i, három orosz médium (a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta) 'minden műsorszolgáltatási tevékenységének' betiltásáról szóló, ma, június 25-én hatályba lépő határozatára való válaszintézkedéseként az Oroszországi Föderáció területén ellenkorlátozások lépnek életbe számos, a különleges hadművelet menetéről szisztematikusan nem hiteles információkat terjesztő, EU-tagállamokbeli médium és páneurópai médiaszolgáltató műsorszolgáltató forrásaihoz való hozzáférésben" - áll a közleményben.

Magyarországon az intézkedés a 444.hu hírportált érinti.

A moszkvai diplomáciai tárca emlékeztetett rá, hogy az orosz fél korábban többször és különböző szinteken megfogalmazta a figyelmeztetést: az orosz újságírók "politikai indíttatású zaklatása és az orosz médiumok indokolatlan betiltása az uniós térségben nem marad válasz nélkül".

"Ennek ellenére Brüsszel és a blokk tagállamainak fővárosai az eszkaláció útját választották, és Moszkvát újabb jogtalan betiltással kényszerítették tükör- és arányos ellenintézkedések meghozatalára. A felelősség ezért a fejleményért kizárólag az Európai Unió vezetését és a blokk azon országait terheli, amelyek támogatták ezt a döntést. Amennyiben az orosz médiát érintő korlátozásokat feloldják, az orosz fél is át fogja gondolni a döntését ezekkel a médiaszolgáltatókkal kapcsolatban" - hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Az orosz korlátozás több mint 20 uniós ország tömegtájékoztatási eszközeit érinti, köztük a következőket:

🔴 az osztrák ORF állami műsorszolgáltatót,

🔴 a német Der Spiegel, Die Zeit és Frankfurter Allgemeine Zeitung lapokat,

🔴 a spanyol El Mundo és El País lapokat, valamint az EFE hírügynökséget,

🔴 az olasz La Stampa és La Repubblica lapokat, a RAI köztelevíziót,

🔴 a francia Le Monde és La Croix című lapokat,

🔴 az AFP hírügynökséget és a Radio France rádiót,

🔴 a Politico és az EUObserver hírportált.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a második legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB vezetőjével, Andrej Kosztyinnal tárgyal a moszkvai Kremlben 2024. június 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Vjacseszlav Prokofjev)