8 év után győzött egy 2006-os tüntető

200 ezer forint és kamatai összegű kártérítést ítélt meg a bíróság Bognár Tibornak, az '56-os sortűz egyik túlélőjének.

A jogsértettet több mint 8 éve, 2006. október 23-án délelőtt a budapesti Nádor utcában a Kossuth térre megemlékezni igyekvő honfitársaival együtt Gyurcsány rendőrsége közel egy órán át körbezárta, lökdöste, majd a tömeggel együtt a gyülekezés békés jellege ellenére erőszakkal feloszlatta és ezáltal megakadályozta részvételét az 1956-os szabadságharcra történő megemlékezésen. Egyező mértékű kártérítést kapott egyik pertársa is. Ezzel a Nádor utcai oszlatás miatti jogerősen nyert kártérítési perek száma kettőre emelkedett.
 
A Fővárosi Törvényszék korábban elsőfokú ítéletével a keresetet teljes körűen elutasította mondván a rendőrség nem követett el jogsértést. Ez nem egyedi eset, nemrég idén januárban egy másik tüntető, illetve Papp Lajos sebészprofesszor pereiben sem ítéltek meg elsőfokon kártérítést.
 
Ebben a perben is a körömszakadtukig védték a rendőri szervek a nyilvánvalóan jogellenes "intézkedést" és mentegették Gergényi és társai rendőrterrorjának végrehajtóit, a fellebbezési tárgyaláson a rendőrség képviselői már nem jelentek meg.
 
A mostani jogerős ítélet világos utat mutat: a 2006 október 23-án hajnalban a Kossuth téren és délelőtt a Nádor utcában rendőri oszlatás és körbezárás elszenvedőinek kártérítés jár, hasonlóan a 2009. július 4-i jogellenes oszlatás jogsértettjeihez.