92 százalékkal többet kell fizetni lakbérért ma, mint nyolc éve

92 százalékkal többet kell fizetni lakbérért ma, mint nyolc éve

Az előző hónaphoz mérten is 1,9 százalékkal drágultak az albérletek a KSH közlése szerint.

A kínálati lakásbérleti díjak országosan és Budapesten is júliusban 1,9 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH oldalán közölt adatok szerint a júliusi lakbérek éves szinten országosan 13, a fővárosban 14 százalékkal,

2015-höz viszonyítva pedig országos szinten 92, míg Budapesten 84 százalékkal emelkedtek.

Azt írták, idén január-július között a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka vármegyei jogú, 13 százaléka nem vármegyei jogú városi lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a vármegyei jogú városokban 58, míg a kisebb településeken 67 négyzetméter volt.

Országosan a megfigyelt hirdetések 92 százaléka többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százaléknál családi házat hirdettek meg. Az év első hét hónapjában a fővárosban a hirdetések 42, országosan 43 százaléka származott magánszemélytől - olvasható a KSH oldalán.

Az ingatlan.com által az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményben Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője megjegyezte, hogy a kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már csaknem 14 ezer, ami majdnem 20 százalékos bővülés. Budapesten az átlagos bérleti díjak 230 ezer forintot tettek ki augusztus végén, szemben az egy hónappal korábbi 240 ezer forinttal.

Budapesten belül a legolcsóbb városrész a XXI. kerület, ahol 160 ezer forint volt az átlagos lakbér augusztus végén, míg a legdrágábban - átlagosan 320 ezer forintért - az V. kerületi lakásokat kínálják a tulajdonosok

- számolt be a szakember.

A vármegyeszékhelyeken az összesített átlagos bérleti díj 140 ezer forint volt. Debrecen, Veszprém és Győr számít a legdrágábbnak, ezen városokban 160-180 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbbak között van Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba, utóbbiakat 100 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi - áll az ingatlan.com közleményében.

(Címlapkép: Unsplash)