A BYD közel 12 milliárd forintért vett új területet Szegedtől a gyárépítéshez

A BYD közel 12 milliárd forintért vett új területet Szegedtől a gyárépítéshez

Szeged önkormányzata láthatóan minden segítséget megad, hogy haladhasson a kínai BYD-gyár előkészítése.

A szegedi önkormányzat átadta a kínai beruházónak a BYD autógyár megépítéséhez szükséges, a város határában fekvő 161 hektáros területet. Ezután felgyorsulhatnak a munkálatok – írta meg a Telex.

A második üteműként megjelölt részterületről az adásvételi szerződést két hete írta alá Botka László. A lap szerint a polgármester a szegedi közgyűlés október 18-i ülésén számolt be a megállapodásról.

Ennek alapján az önkormányzat megkapja a földterület vételárát a kínai befektetőtől. Emiatt az ülésen módosítani kellett egy határozattal a város idei költségvetését is.

Az előterjesztés szerint a bevétel nettó 11 milliárd 888 millió forint.

Botka az ülésen jelezte, a BYD-tól érkező pénz nem mind lesz az önkormányzaté, mert az államnak vissza kellett utalni, amit az Orbán-kormány korábban kölcsönadott a városnak a gyárépítéshez szükséges terület előkészítésére.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester felidézte, hogy az építkezést kötelezően megelőző régészeti feltáráshoz összesen 60 kilométer hosszúságú árkot ástak. Eddig 400 ezer négyzetmétert vizsgáltak át, a lőszermentesítést pedig már befejezték. A leendő üzem helyszínén áthúzódó nagyfeszültségű elektromos vezetéket is át kellett helyezni, aminek első ütemével már végeztek, a második még folyik.

Még az idén átadnak majd az építkezéshez egy másik, 15 hektáros területet is - írja cikkében a lap.

(Címlapkép: Kung Tao kínai nagykövet, Botka László, Szeged polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihálffy Béla, a KDNP országgyűlési képviselője (b-j) a BYD bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 30-án. MTI/Máthé Zoltán)