A debreceniek vízellátása miatt lehet, hogy azonnal le kell állítani a kínai akkugyár építését

A debreceniek vízellátása miatt lehet, hogy azonnal le kell állítani a kínai akkugyár építését

A Fővárosi Ítélőtábla felülbírálta az első fokú döntést, így megállhat a kiemelt kormányzati beruházás. A kínai akkugyár 60 ezer köbméteres vízfogyasztása a lakossági fogyasztással együtt már kimerítheti a debreceni kutak teljesítőképességét, amit első fokon nem mérlegelt a bíróság.

Visszakerült a Debreceni Törvényszék elé az a kereset, amit egy helyi lakos indított a Fidesz-kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított kínai CATL akkumulátorgyár építése ellen – számolt be a 24.hu.

Félnek a veszélyes üzem közelségétől, ezért perre mennek.

Moczok Gyulának és családjának Tégláskerten, a majdani akkugyártól mindössze két kilométerre van a háza, amit éppen azelőtt újítottak fel, hogy a kormány bejelentette a kínai nagyberuházást. A gyár közelsége nem csak esetleges veszélyeknek tenné ki őket, de az ingatlanuk értéke is jócskán csökkenne miatta.

Szomszédaik ugyanúgy nem akarják a kínai akkugyárat, de a kormányzati nyomás miatt félnek a nyilvánosság elé lépni. Neki ellenzéki múltja lévén nincs félnivalója, ezért beleállt a mindenki számára fontos ügybe.

Féltjük az egészségünket, ráadásul a környék ingatlanainak értéke is csökken. A környéken élők, szomszédok a kormányzati nyomást látva nem mertek nyilvánosan kiállni a környezetünk védelmében, holott a személyes beszélgetésekben ők is jelezték, szívesen csatlakoztak volna a keresethez.

– mondta a 24.hu-nak.

Moczok Gyula keresetéhez környezeti hatáselemzést is mellékelt. Azt kéri, hogy tárgyalják újra kormányhivatal és a katasztrófavédelem környezethasználati engedélyét. Ezt a Debreceni Törvényszék első fokon elutasította, de a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján most le kell folytatniuk az eljárást, mivel az indoklás szerint "az elsőfokú bíróság nem végezte el Debrecen csúcsidőszakban történő vízellátásának ellátásbiztonsága közvetlen veszélyével kapcsolatos mérlegelést."

Érdekes adalék, hogy Debrecenben az engedély kiadása előtti napokban a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal oldaláról lekerült az a szakértői tanulmány, amely a gyárakhoz vezető új vízvezeték építésével kapcsolatban kifejtette, hogy

a CATL napi vízigénye csúcsidőben akár 60 ezer köbméterre is felugorhat, ami hozzáadódva a város lakossági fogyasztásához már megközelítené a debreceni kutak maximális teljesítményét.

A lakosság, a civil szervezetek és az ellenzéki pártok körében is óriási az ellenállást a kínai akkumulátorgyárral szemben. Rendszeresek a tüntetések, és összesen hét keresetet nyújtottak be a CATL 3000 milliárdos gigaberuházásával szemben, amelyek közül hat még folyamatban van.

(Címlapkép: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt)